Αισιοδοξία στην Ε.Ε. για νίκη Μακρόν

Αισιοδοξία στην Ε.Ε. για νίκη Μακρόν

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ανακούφιση και συγκρατημένη αισιοδοξία, μετριασμένες από ισχυρές δόσεις περισυλλογής, υποδέχτηκαν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Γαλλίας και οι διεθνείς αγορές τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών. Αν και οι πιθανότητες γέρνουν ξεκάθαρα προς την πλευρά του ευρωπαϊστή Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος απέσπασε το 24% των ψήφων έναντι 21,3% της ξενοφοβικής Μαρίν Λεπέν, η κατάρρευση της υφιστάμενης πολιτικής τάξης στη Γαλλία και η «οργισμένη ψήφος» μεγάλου τμήματος των λαϊκών στρωμάτων δεν επιτρέπουν εφησυχασμό ενόψει του δεύτερου και αποφασιστικού γύρου της 7ης Μαΐου.

Ο πολιτικός σεισμός που εκδηλώθηκε το βράδυ της Κυριακής στη Γαλλία είχε προβλεφθεί με ασυνήθιστη ακρίβεια από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, αλλά αυτό δεν τον κάνει λιγότερο εντυπωσιακό. Οι υποψήφιοι και των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, ο κεντροδεξιός Φρανσουά Φιγιόν από τους «Ρεπουμπλικανούς» και ο Μπενουά Αμόν από τους Σοσιαλιστές, έμειναν έξω από τον δεύτερο γύρο, συγκεντρώνοντας αθροιστικά μόλις έναν στους τέσσερις ψηφοφόρους.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα Le Monde στο κύριο άρθρο της, η συγκράτηση της δύναμης του Εθνικού Μετώπου δεν μπορεί να κρύψει «τη σοβαρότητα της πληγής που έχει ανοίξει στο έθνος». Για πρώτη φορά, η Ακροδεξιά ξεπερνά το 20% σε προεδρικές εκλογές, ξεπερνώντας τα 7,6 εκατομμύρια ψήφους – 2,8 εκατομμύρια περισσότερους από όσους είχε εξασφαλίσει ο Ζαν- Μαρί Λεπέν το 2002.

Οι δύο πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου προέβλεπαν κατά κράτος επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν, με ποσοστό 61% έως 64%, έναντι 39% ή 36% της ανθυποψηφίας του, αντίστοιχα. Οσοι όμως βιάζονται να προεξοφλήσουν ότι η Μαρίν Λεπέν θα έχει την τύχη του πατέρα της (ηττήθηκε συντριπτικά, με 82,2% έναντι 17,8% από τον κεντροδεξιό Ζακ Σιράκ, κερδίζοντας μόλις 0,9% περισσότερο από τον πρώτο γύρο) υποτιμούν την έκταση της λαϊκής δυσαρέσκειας απέναντι στις ελίτ και τις εκπλήξεις που μπορεί να κρύβει, προειδοποιεί η ίδια γαλλική εφημερίδα.

Πάντως, τόσο ο Φιγιόν όσο και ο Αμόν δεν περίμεναν καν να επισημοποιηθούν τα αποτελέσματα των εκλογών προτού ανακοινώσουν, από το βράδυ της Κυριακής, ότι θα υποστηρίξουν τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο, «ξεχωρίζοντας τον πολιτικό μας αντίπαλο από την εχθρό της Δημοκρατίας μας», όπως είπε ο Σοσιαλιστής υποψήφιος. Ψήφο υπέρ του Μακρόν ώστε να αποτραπεί ο «κίνδυνος» Λεπέν ζήτησε χθες και ο απερχόμενος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Αντιθέτως, ο αριστερός υποψήφιος της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος, ύστερα από μια δυναμική καμπάνια, εξασφάλισε το πολύ υψηλό 19,6%, απέφυγε να δεσμευθεί για τον δεύτερο γύρο, παραπέμποντας σε εσωτερική διαβούλευση των ακτιβιστών που τον στήριξαν. Πάντως, το Κ.Κ. Γαλλίας, που στήριξε τον Μελανσόν, τάχθηκε υπέρ της «ψήφου-αναχώματος» στη Λεπέν.

Επειτα από λίγες ώρες χαλάρωσης, τη νύχτα της Κυριακής, οι δύο μονομάχοι έβγαλαν χθες τα γάντια και αντάλλαξαν τα πρώτα αναγνωριστικά χτυπήματα στην πορεία για τον δεύτερο γύρο. Ηδη στις πρώτες δηλώσεις του μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος «του γνήσιου πατριωτισμού εναντίον της απειλής του εθνικισμού» και ως εγγυητής τόσο της βαθιάς αλλαγής στο γαλλικό πολιτικό σύστημα όσο και της ανασυγκρότησης της Ε.Ε.

Από την πλευρά της, η Λεπέν, στην πρώτη χθεσινή περιοδεία της, στο Ρουβρουά της βόρειας Γαλλίας, εμφάνισε τον Μακρόν ως εκπρόσωπο «του παλιού, διεφθαρμένου πολιτικού προσωπικού, που συνασπίζεται γύρω του» και «αδύναμο στην αντιμετώπιση του τζιχαντισμού». Λίγες ώρες αργότερα, ανακοίνωσε ότι παραιτείται (προσωρινά ή όχι, έμεινε αδιευκρίνιστο) από την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου για να είναι «υπεράνω κομματικών διαμαχών», σε μια εμφανή προσπάθεια να διεμβολίσει αντίπαλους πολιτικούς χώρους. Την απόσυρσή του στον ρόλο του «απλού ακτιβιστή του κόμματος» ανακοίνωσε ο Φρανσουά Φιγιόν.

Παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών έχει ξεκινήσει ατύπως και η μάχη ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 11ης και 18ης Ιουνίου. Ο Μακρόν επείγεται να εξασφαλίσει όσο γίνεται περισσότερους συμμάχους, τόσο από τους Σοσιαλιστές όσο και από την Κεντροδεξιά, οι οποίοι θα πλαισιώσουν το νεοπαγές πολιτικό του μόρφωμα, ενώ τις επόμενες ημέρες προβλέπονται μεγάλες ανακατατάξεις σε όλο το πολιτικό φάσμα.

Στο πλευρό του Μακρόν τάχθηκαν, μεταξύ άλλων, η γερμανική καγκελαρία, η Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ευρώ και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν χθες σημαντική άνοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή