Γυμνάσια πυροβολικού στη Β. Κορέα

Γυμνάσια πυροβολικού στη Β. Κορέα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η ένταση   διατηρείται σε υψηλά επίπεδα στην κορεατική χερσόνησο, η χθεσινή ημέρα, που συνέπεσε με την 85η επέτειο από τη συγκρότηση του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού, πέρασε χωρίς την κλιμάκωση που πολλοί φοβούνταν. Αντί για μια νέα πυρηνική δοκιμή ή εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, το καθεστώς της Βόρειας Κορέας αρκέστηκε σε γυμνάσια πυροβολικού. Αλλά και στην πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ οι δρόμοι ήταν ήσυχοι, καθώς, αντί για πομπώδεις στρατιωτικές παρελάσεις και εμπρηστικές ομιλίες, η επέτειος έδωσε αφορμή μόνο σε καταθέσεις στεφάνων και χορούς, με το καθιερωμένο, βορειοκορεατικό φολκλόρ.

Οπως ανακοίνωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας, οι βόρειοι γείτονές της πραγματοποίησαν μεγάλης κλίμακας ασκήσεις πυροβολικού με πραγματικά πυρά στην ανατολική ακτή της χώρας, προς τιμήν της χθεσινής επετείου. Την ίδια ώρα, δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά συμμετείχαν σε ναυτικά γυμνάσια, δυτικά της χερσονήσου, μαζί με πολεμικά σκάφη της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Η επίδειξη δύναμης των Ηνωμένων Πολιτειών ενισχύθηκε από την αποστολή του αεροπλανοφόρου Carl Vinson και της αρμάδας του στην περιοχή, ενώ ένα αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο ελλιμενίστηκε στη Νότια Κορέα.

Στον Λευκό Οίκο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που συμπληρώνει το Σάββατο 100 ημέρες στον Λευκό Οίκο, έχει ξεκαθαρίσει ότι εννοεί να εμποδίσει με κάθε τρόπο τη Βόρεια Κορέα να αποκτήσει τη δυνατότητα πυρηνικού πλήγματος επί αμερικανικού εδάφους και ότι δεν θα διστάσει, αν χρειαστεί, να προσφύγει στη στρατιωτική βία.

Μάλιστα, σήμερα Τετάρτη ολόκληρη η αμερικανική Γερουσία θα μετακομίσει στον Λευκό Οίκο, όπου οι γερουσιαστές θα ενημερωθούν αναλυτικά για το κορεατικό πρόβλημα από ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ωστόσο, παρά την πιο επιθετική ρητορική και τη μεγαλύτερη ασάφειά της, η πολιτική Τραμπ δεν αφίσταται ουσιωδώς, μέχρι στιγμής, εκείνης που ακολούθησε ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα: πίεση στην Κίνα και στον ΟΗΕ για αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον της Πιονγιάνγκ και συμβολικές επιδείξεις ισχύος.

Το ίδιο ισχύει και για το καθεστώς του προέδρου της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο υπουργός Αμυνας της χώρας προειδοποίησε ότι η Πιονγιάνγκ δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε προληπτικά πλήγματα εάν κρίνει ότι αυτό είναι αναγκαίο για να αναχαιτίσει «επίθεση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού», ενώ ανάλογες δηλώσεις έγιναν από την ανώτατη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων. Επί του παρόντος, όμως, το καθεστώς έχει αποφύγει να παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές» της Ουάσιγκτον.

Εντονες προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο καταβάλλει η Κίνα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ, κάλεσε και τις δύο πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εργαστούν για την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων. Εξάλλου, η αγγλόφωνη κινεζική εφημερίδα Global Times προειδοποίησε ότι αν η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει την έκτη πυρηνική της δοκιμή, όπως ευρέως αναμένεται, τότε «είναι πιθανότερο από κάθε άλλη φορά ότι η κατάσταση θα περάσει το σημείο μη επιστροφής», καθιστώντας σαφές ότι το Πεκίνο δεν θα έχει τη δυνατότητα να συγκρατήσει την κυβέρνηση Τραμπ. Η Κίνα είναι το μοναδικό οικονομικό στήριγμα της Βόρειας Κορέας, αλλά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συμφωνεί με τους χειρισμούς του Κιμ Γιονγκ Ουν αναφορικά με το πυρηνικό και πυραυλικό του πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή