Ιράκ: Φιλοκυβερνητικές δυνάμεις απελευθέρωσαν την αρχαία πόλη της Χάτρα

Ιράκ: Φιλοκυβερνητικές δυνάμεις απελευθέρωσαν την αρχαία πόλη της Χάτρα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραστρατιωτικές ιρακινές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανακατέλαβαν την αρχαία πόλη της Χάτρα, ένα από τα τελευταία σημαντικά προπύργια του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, η οποία έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco. Η πόλη βρίσκεται πολύ κοντά στη Μοσούλη, το κύριο προπύργιο της οργάνωσης στη χώρα, στην οποία ο ιρακινός στρατός μάχεται επί μήνες με τους τζιχαντιστές για την ανακατάληψη της.

«Μετά από σφοδρές μάχες με τον εχθρό απελευθερώσαμε την αρχαία πόλη Χάτρα, η οποία βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Μοσούλης» ανέφερε η παραστρατιωτική σιιτική οργάνωση Χασντ αλ Σαάμπι ("Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης").

Παράλληλα με την επιχείρηση του ιρακινού στρατού στη Μοσούλη, καταβάλλεται προσπάθεια για την ανακατάληψη της πόλης Ταλ Άφαρ, στα δυτικά, αλλά και τομέων στην έρημο που ελέγχει το ΙΚ, η οποία εκτείνεται μέχρι τα σύνορα με τη Συρία.

Τον Απρίλιο του 2015, μαχητές του ΙΚ έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο διακρίνονται να καταστρέφουν ανάγλυφα από τους τοίχους ενός κτιρίου της Χάτρα και να γκρεμίζουν αγάλματα, κάτι που πραγματοποίησαν με την ίδια σφοδρότητα και στην ιρακινή συμπρωτεύουσα. Η έκταση της καταστροφής ωστόσο παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη.

Σύμφωνα με την εκδοχή του σουνιτικού Ισλάμ που πρεσβεύει το ΙΚ, οι αρχαιότητες προωθούν την ειδωλολατρία, κάτι που ωστόσο δεν τους εμποδίζει να πωλούν αρχαία κειμήλια στη μαύρη αγορά, ώστε να χρηματοδοτούν τον αγώνα τους. 

Η αρχαία πόλη χτίστηκε περί τον 2ο ή 3ο π.Χ. αιώνα. Την εποχή της αυτοκρατορίας των Πάρθων είχε εξελιχθεί σε σημαντικό θρησκευτικό και εμπορικό κέντρο. Στην πόλη υπήρχαν επιβλητικές οχυρώσεις αλλά και θαυμάσιοι ναοί που συνδύαζαν δυτικά και ανατολικά αρχιτεκτονικά στοιχεία.

(Πηγή: AP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή