Ολο και περισσότερους πολιτικούς συσπειρώνει ο Μακρόν

Ολο και περισσότερους πολιτικούς συσπειρώνει ο Μακρόν

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μέτωπο πολιτικής υποστήριξης του Εμανουέλ Μακρόν ενόψει του δεύτερου γύρου διευρύνεται, ενώ οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να του δίνουν προβάδισμα της τάξης του 60% έναντι 40% που δίνουν στη Μαρίν Λεπέν. Αν έδειξε κάτι, όμως, η χθεσινή ημέρα, αυτό είναι ότι η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου δεν στερείται πολιτικών αντανακλαστικών και ότι υπερτερεί του κεντρώου ανθυποψηφίου της στο πεδίο της φιλεργατικής δημαγωγίας.

Στην προσπάθειά του να διευρύνει την απήχησή του στους βιομηχανικούς εργάτες, ο Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε χθες το πρωί τη γενέτειρά του Αμιένη, όπου συναντήθηκε με τους συνδικαλιστές της βιομηχανίας ηλεκτρικών συσκευών Whirlpool. Το εργοστάσιο της Αμιένης προορίζεται να κλείσει το 2018, ενώ η εταιρεία αυξάνει την παραγωγή της στην Πολωνία λόγω χαμηλότερου εργατικού κόστους – μια έντονη εκδήλωση των πιο αρνητικών πλευρών της παγκοσμιοποίησης.

Μόλις πληροφορήθηκε τα σχέδια του Μακρόν, η Μαρίν Λεπέν έσπευσε απροειδοποίητα στην Αμιένη για να δώσει τη δική της προεκλογική παράσταση. Αντί, όμως, να συναντηθεί σε μια γκρίζα κλειστή αίθουσα με επιλεγμένους συνδικαλιστές, προτίμησε να πάει στο ίδιο το εργοστάσιο και να φωτογραφηθεί ανάμεσα στους εργάτες με τις κίτρινες φόρμες που κατέβαιναν σε απεργία. Η σύγκριση των εικόνων στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ βεβαίωνε ότι η Μαρίν Λεπέν κατάφερε, τουλάχιστον χθες, να κλέψει την παράσταση από τον 39χρονο πολιτικό, στην ίδια την πόλη του.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι με τους ολιγάρχες, με τη Medef (εργοδοτική ένωση), ενώ εγώ είμαι με τους Γάλλους εργάτες», δήλωσε η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου. Απαντώντας, ο κεντρώος πολιτικός κατηγόρησε την αντίπαλό του ότι προτίμησε «να χρησιμοποιήσει την κρίση (στο εργοστάσιο) για πολιτικές σκοπιμότητες», την ώρα που ο ίδιος προσπαθούσε «να βρει ρεαλιστικές λύσεις», σε διάλογο με τα συνδικάτα. Λίγες ώρες αργότερα, ο Μακρόν επισκέφθηκε το εργοστάσιο της Whirlpool, όπου αντιμετώπισε σφυρίγματα και αποδοκιμασίες από τμήμα των εργατών, ενώ σημειώθηκαν και αψιμαχίες με άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας.

Την ίδια ώρα, ο Σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καλούσε, στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, όλους τους συνεργάτες του «να στρατευθούν πλήρως στον εκλογικό αγώνα ώστε να εξασφαλιστεί το χαμηλότερο δυνατό ποσοστό για τη Μαρίν Λεπέν». Την υποστήριξή του στον Μακρόν, ως ανάχωμα στη Λεπέν, εξέφρασε και ο κεντροδεξιός πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει υιοθέτηση του προγράμματός του.

Θετικός ο Μπαρουάν

Περισσότερο θετικός έναντι του Μακρόν εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός του Σαρκοζί, Φρανσουά Μπαρουάν, ο οποίος θεωρείται πολύ πιθανό να ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας της Κεντροδεξιάς στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, ο Μπαρουάν δήλωσε ότι το κόμμα του, «Οι Ρεπουμπλικανοί», θα επιδιώξει συγκατοίκηση με τον Μακρόν, εφόσον δεν εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ότι ο ίδιος θα μπορούσε να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Τέλος, ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν, που απέσπασε σχεδόν το 20% των ψήφων στον πρώτο γύρο, κάλεσε τα μέλη του συνδυασμού του να αποφασίσουν, με εσωτερικό δημοψήφισμα, ανάμεσα σε τρεις εναλλακτικές επιλογές για τον δεύτερο γύρο: λευκό, Μακρόν και αποχή. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι είναι αδιανόητο για οποιοδήποτε μέλος της παράταξης να ψηφίσει Λεπέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή