Γαλλία: Προσπάθειες να… αλιεύσουν ψήψους

Γαλλία: Προσπάθειες να… αλιεύσουν ψήψους

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Με ψαράδικο σκάφος από το Γκρο-ντι-Ρουά της Καμάργκ ταξίδεψε χθες τα ξημερώματα η Μαρίν Λεπέν, ενόψει μεγάλης προεκλογικής συγκέντρωσης, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες το βράδυ στη Νίκαια. Σκύβοντας πάνω στα προβλήματα των αλιέων της περιοχής, η οποία την ανέδειξε επικεφαλής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με 29,3%, η κ. Λεπέν εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να ασκήσει οξεία κριτική στον αντίπαλό της, Εμανουέλ Μακρόν, μία ημέρα μετά την αντιπαράθεσή τους στο εργοστάσιο της Whirlpool στην Πικαρδία.

Η «εξόρμηση» της κ. Λεπέν στη Μεσόγειο, με το αλιευτικό «Βοήθεια του Θεού 2», της έδωσε την ευκαιρία να εμφανισθεί στις τηλεοπτικές κάμερες με ιδανικό σκηνικό και να δηλώσει: «Ο παππούς μου ήταν ψαράς και βρίσκομαι έτσι στο στοιχείο μου», προτού επιτεθεί κατά του Μακρόν: «Ο νεαρός χρηματιστής δεν εκπροσωπεί τον γαλλικό λαό. Επιθυμώ μία Γαλλία ειρηνική, η οποία επιδεικνύει με υπερηφάνεια τα επιτεύγματά της, πολιτικά, συνταγματικά ή εδαφικά. Το γαλλικό οικοδόμημα αποτελεί προϊόν χιλιόχρονης σοφίας και δεν ανέχομαι να αμφισβητείται από έναν νεαρό χρηματιστή. Οφείλω να σας προειδοποιήσω, ο άνθρωπος αυτός θα καταστρέψει τον κοινωνικό και οικονομικό μας ιστό», είπε η πρώην επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, μιλώντας στην εφημερίδα Nice-Matin.

Την «εκδρομή» της Μαρίν Λεπέν ειρωνεύθηκε χθες –μέσω Twitter– ο Εμανουέλ Μακρόν, γράφοντας: «Η κ. Λεπέν πήγε για ψάρεμα. Της εύχομαι να περάσει καλά. Η έξοδος από την Ευρώπη, την οποία ευαγγελίζεται, όμως, θα σημάνει το τέλος της γαλλικής αλιείας».

Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Opinionway, ο Μακρόν παραμένει φαβορί για τον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου. Το ποσοστό της πρόθεσης ψήφου υπέρ του μειώθηκε, όμως, κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 59%, με τη Μαρίν Λεπέν να εξασφαλίζει 41%.

Δεύτερη δημοσκόπηση, της εταιρείας Elabe, εμφανίζει, όμως, ανησυχητική τάση για τον Μακρόν. Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση, ένας στους δύο ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η εκστρατεία της Λεπέν για τον δεύτερο γύρο ξεκίνησε πολύ καλά, ενώ οι θετικές απόψεις για την εκστρατεία Μακρόν περιορίζονταν στο 43%.

Ο γαλλικός Τύπος και σχολιαστές των ΜΜΕ συζητούσαν χθες για το ποιος από τους δύο αντιπάλους κέρδισε χθες τη μάχη των εντυπώσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο εργοστάσιο της εταιρείας Whirlpool.

Παρότι η κ. Λεπέν αιφνιδίασε τον Μακρόν με την ταυτόχρονη επίσκεψή της και την «ανάπτυξη» οπαδών της, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά του Μακρόν, ο νεαρός υποψήφιος χειρίσθηκε την τεταμένη ατμόσφαιρα με ψυχραιμία, αποκλιμακώνοντας την ένταση και κερδίζοντας έτσι «πόντους» στην αντιπαράθεσή του με την ακροδεξιά υποψήφια. «Ο Πόλεμος Κηρύχθηκε», τιτλοφορούσε χθες το πρωτοσέλιδό της η Liberation.

Στη «Μάχη της Whirlpool», όπως την ονόμασαν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, το ύφος των δύο υποψηφίων υπήρξε διαμετρικά αντίθετο. Ο πρώην επικεφαλής του κεντρώου Modem, Φρανσουά Μπαϊρού, ανέφερε ότι ο Μακρόν κέρδισε χθες την αντιπαράθεση, επιδεικνύοντας θάρρος απέναντι σε μερίδα οργισμένων και απειλητικών εργαζομένων του εργοστασίου στην Αμιένη, το οποίο απειλείται με κλείσιμο.

Την ίδια ώρα, μεγάλη διαδήλωση πραγματοποίησαν χθες μαθητές λυκείων στη γαλλική πρωτεύουσα, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον και των δύο υποψηφίων για την προεδρία. Οι μαθητές απέκλεισαν εισόδους τουλάχιστον 10 λυκείων και πορεύθηκαν στο ανατολικό Παρίσι, φθάνοντας στην πλατεία της Βαστίλλης, όπου μικρής κλίμακας συγκρούσεις σημειώθηκαν με την αστυνομία. Μεταξύ των συνθημάτων που κυριάρχησαν ήταν το «Ούτε πατρίδα, ούτε αφεντικό, ούτε Λεπέν, ούτε Μακρόν».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή