Οι «χλιαρές» 100 πρώτες ημέρες του Τραμπ

Οι «χλιαρές» 100 πρώτες ημέρες του Τραμπ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τις πρώτες εκατό ημέρες της προεδρίας του κλείνει αύριο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Το χρονικό αυτό ορόσημο –αν και αυθαίρετο– έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι νεοεκλεγέντες πρόεδροι απολαμβάνουν τη μεγαλύτερή τους επιρροή τους πρώτους μήνες των θητειών τους. Στο θέμα αυτό, όμως, ο δημοσιογραφικός κόσμος των ΗΠΑ εμφανίζεται να ομονοεί: ο Τραμπ έχει εκπληρώσει ελάχιστα τους τρεις πρώτους μήνες της προεδρίας του, προκαλώντας την απογοήτευση των οπαδών και την κρυφή ικανοποίηση των αντιπάλων του, όπως εξηγούν σε άρθρο τους οι New York Times.

Ο Τραμπ απέτυχε να προωθήσει σημαντικά νομοσχέδια. Το φιλόδοξο σχέδιό του για κατάργηση της μεταρρύθμισης του υγειονομικού συστήματος του προέδρου Ομπάμα απέτυχε. Η κατασκευή του τείχους κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό έχει ανασταλεί, ενώ το πολυδιαφημισμένο του φορολογικό νομοσχέδιο παραμένει ημιτελές. Ακόμη και το προεδρικό διάταγμα για τη μετανάστευση από χώρες του αραβικού κόσμου ακυρώθηκε από τα αμερικανικά δικαστήρια.

Αντιθέτως, οι πρόεδροι Μπους ο νεότερος και Ρέιγκαν είχαν επιτύχει σημαντική πρόοδο τις πρώτες εκατό ημέρες τους, προωθώντας φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ ο Ομπάμα είχε ήδη εξασφαλίσει την ψήφιση γιγαντιαίου πακέτου στήριξης της εθνικής οικονομίας.

Στο θέμα της στελέχωσης της κυβέρνησής του, ο Τραμπ υστερεί σε σχέση με τους προκατόχους του. Ο νέος πρόεδρος έχει διορίσει μόλις 50 στελέχη, από σύνολο 553. Η επιλογή του Τραμπ να αντλήσει τα στελέχη αυτά από τον χώρο των επιχειρήσεων σημαίνει ότι η εξέτασή τους από τα αρμόδια όργανα απαιτεί πολύ χρόνο.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επίσης αντιμετωπίσει δυσανάλογα μεγάλο αριθμό σκανδάλων, σε σχέση με προηγούμενες, με το μεγαλύτερο από αυτά να είναι η έρευνα για την πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

Την ίδια ώρα, οι διαρκείς μεταστροφές του Τραμπ στην εξωτερική του πολιτική προκαλούν την απορία των ειδικών: ο Τραμπ στηρίζει τον εμπορικό προστατευτισμό ή είναι υπέρμαχος της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας; Σχεδιάζει να προωθήσει πολιτική απομονωτισμού ή είναι έτοιμος να παρεμβαίνει σε διεθνείς κρίσεις; Η αναποφασιστικότητα αυτή μειώνει το κύρος των ΗΠΑ και προκαλεί τη σύγχυση των συμμάχων, όπως λέει ο Ντέιβιντ Λέονχαρτ στους Times.

Η δημοτικότητα του Τραμπ είναι η χαμηλότερη μεταξύ των νέων προέδρων της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας, με ποσοστό 41%. Μόνον ο Τζέραλντ Φορντ πλησίασε τα ποσοστά αυτά, με 45%. Αλλοι πρόεδροι, όπως οι Ομπάμα, Ρέιγκαν και Τζόνσον, απολάμβαναν ποσοστά της τάξης του 60%.

Οι λίγες επιτυχίες του Τραμπ τις πρώτες 100 ημέρες του αφορούν τον διορισμό νέου –συντηρητικού– ανώτατου δικαστή και την υπογραφή προεδρικού διατάγματος που αναιρεί τα μέτρα Ομπάμα για την κλιματική αλλαγή.

Στους «Σίμπσονς»

Το θέμα καυτηρίασαν και οι δημοφιλείς ήρωες του κινουμένου σχεδίου «Οι Σίμπσονς». Ο Τραμπ εμφανίζεται να απαριθμεί τα επιτεύγματα των πρώτων 100 ημερών, όπως τη βελτίωση των επιδόσεών του στο γκολφ και την ενίσχυση του αριθμού των «φίλων» του στο αγαπημένο του Twitter. Σε άλλη σκηνή, ο Τραμπ εμφανίζεται να φαντάζεται την κόρη του Ιβάνκα ως αντικαταστάτρια της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ στην έδρα της τελευταίας στο ανώτατο δικαστήριο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή