Τρεις νέες γέφυρες θα «ανακουφίσουν» τη Νέα Υόρκη

Τρεις νέες γέφυρες θα «ανακουφίσουν» τη Νέα Υόρκη

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Νέα Υόρκη πρόκειται να αποκτήσει τρεις νέες γέφυρες, με τις οποίες οι ειδικοί ευελπιστούν ότι θα λυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Ηδη οι νέες αυτές δομές μεταβάλλουν το αστικό τοπίο.

Τον τελευταίο μισόν αιώνα, οι συρμάτινες γέφυρες, γέφυρες με καλωδιώσεις, πολλαπλασιάζονταν ανά τον κόσμο. Είναι εύκολες και οικονομικές στην ανοικοδόμησή τους και μοιάζουν συνήθως πανέμορφες με τους κομψούς πυλώνες τους και τα ακτινωτά τους σύρματα. Ομως τέτοια οικοδομήματα δεν είχαν φτάσει στην Νέα Υόρκη, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Την Τρίτη το βράδυ η κυκλοφορία ανάμεσα στο Μπρούκλιν και το Κουίνς πρόκειται να απλοποιηθεί, καθώς θα περνάει από μία διπλή συρμάτινη γέφυρα στο Νιούταουν Κρικ αποσυμφορίζοντας την για πολλούς μισητή γέφυρα Κοτσιούσκο, μια παράξενη δομή ηλικίας 78 ετών. Οι οδηγοί θα μπορούν να περάσουν ανάμεσα από τους δύο τσιμεντένιους πυλώνες που στέκονται στην ακτή του Μπρούκλιν και μοιάζουν να αγκαλιάζουν τον ουρανό. Πενήντα έξι σύρματα, τα οποία ανοίγονται ακτινωτά από τους πυλώνες, υποστηρίζουν τη γέφυρα με τις έξι λωρίδες κυκλοφορίας, που στέκεται περίπου τριάντα μέτρα πάνω από την επιφάνεια των υδάτων. Το καλοκαίρι η γέφυρα Κοτσιούσκο πρόκειται να γκρεμισθεί με ελεγχόμενη έκρηξη.

Μία δεύτερη γέφυρα, η οποία θα κρέμεται από ένα δεύτερο ζευγάρι πυλώνων, πρόκειται να την αντικαταστήσει, και το πρόγραμμα, το οποίο έχει κόστος που ανέρχεται στα 825 εκατομμύρια δολάρια, πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2020. Ωστόσο, τα πράγματα έχουν συνέχεια και μέσα στους ερχόμενους μήνες η πρώτη από τις δύο γέφυρες που θα ενώνουν το Στέιτεν Αϊλαντ με την πόλη Ελίζαμπεθ του Νιου Τζέρσεϊ, αντικαθιστώντας τη γέφυρα Γκόθαλς, πρόκειται να δοθεί στην κυκλοφορία. Μέσα στο 2018 η Νέα Γέφυρα της Νέας Υόρκης πρόκειται να αντικαταστήσει τη γέφυρα Ταπάν Ζι, πάνω από τον ποταμό Χάντσον, περίπου 16 χιλιόμετρα βορείως του Μπρονξ.

Κι οι τρεις νέες γέφυρες κατασκευάζονται υπό την εποπτεία του κυβερνήτη Αντριου Μ. Κουόμο, ο οποίος ελέγχει το πολιτειακό υπουργείο Συγκοινωνιών και άλλες υπηρεσίες, αλλά και υπό την εποπτεία του κυβερνήτη Κρις Κρίστι του Νιου Τζέρσεϊ.

Οπως επισήμανε ο Κουόμο, η τεχνολογία με τις καλωδιώσεις που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή των γεφυρών σημαίνει ότι θα αντέξουν στον χρόνο.

«Δεν έχουμε οικοδομήσει γέφυρες εδώ και αρκετό καιρό και κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος εμφανίστηκαν οι πρώτες γέφυρες με καλωδιώσεις», επισημαίνει ο Γκάι Νόρντενσον, μηχανικός στη Νέα Υόρκη και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νέα Υόρκη διαθέτει δύο τέτοιες κρεμαστές πεζογέφυρες. Ανάλογες κατασκευές έχουν κατασκευασθεί και στην Τάμπα Μπεϊ της Φλόριντα, στον ποταμό Μισισιπή στη Λουιζιάνα, στον ποταμό Τσαρλς στη Μασαχουσέτη και στον ποταμό Κούπερ στη Νότια Καρολίνα.

Επίσης τέτοιες κατασκευές υπάρχουν στο Μεξικό και τον Καναδά, καθώς και σε Ισπανία, Ρωσία, Νορβηγία, Ελλάδα, Γερμανία και Γαλλία, Βιετνάμ, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, όπως εξάλλου και σε πολλές τοποθεσίες της Κίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή