ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο μέγεθος της τριετίας ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο μέγεθος της τριετίας ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών το πρώτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, που αποτελεί το πρώτο τρίμηνο της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου αυξήθηκε μόλις κατά 0,7% σε ετήσια βάση και βάσει των εποχικά προσαρμοσμένων στοιχείων, σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση του υπουργείου.

Οι αναλυτές ανέμεναν ο ρυθμός ανάπτυξης να επιβραδυνθεί στο 1,1% από το 2,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2016 ενώ θεωρούν ότι η οικονομία σηκώνει ταχύτητα τώρα.

Παράλληλα η Wall Street ψάχνει για ανάπτυξη σε ετήσιο ρυθμό 2,8% το δεύτερο τρίμηνο.

Αλλά οι αρχικές ελπίδες έχουν αποδειχθεί επανειλημμένα πάρα πολύ ρόδινες – μόλις πριν από δύο μήνες, οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι η αύξηση του πρώτου τριμήνου θα ήταν περίπου 2%.

Οι δείκτες που αναφέρονται ως "ευμετάβλητα δεδομένα", όπως οι εκθέσεις για τα εταιρικά επενδυτικά πακέτα καθώς και το κλίμα των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, αυξήθηκαν κατά τη νίκη του Προέδρου Τραμπ τον Νοέμβριο.

Επίσης αυτή την εβδομάδα, το σχέδιο του Αμερικανού ηγέτη για μεγάλες περικοπές φόρων προς τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, έδωσε εκ νέου ώθηση στη Wall Street.

Ωστόσο, η πραγματική οικονομική δραστηριότητα , δηλαδή οι λιανικές πωλήσεις, η συσσώρευση αποθεμάτων και οι αγορές αυτοκινήτων δεν έχουν καλύψει τις αυξανόμενες προσδοκίες.

Εάν τα μεγέθη αυτά παραμείνουν στα επόμενα τρίμηνα του έτους , θα ήταν ευνοϊκό για τους Ρεπουμπλικάνους στο Καπιτώλιο, αφού είναι εκείνοι που προωθούν μεγάλες φορολογικές περικοπές και αυτό θα μπορούσε να τονώσει την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή