Νεκρά 14 μέλη του PKK σε επιδρομές της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο βόρειο Ιράκ

Νεκρά 14 μέλη του PKK σε επιδρομές της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο βόρειο Ιράκ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι 14 μέλη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) σκοτώθηκαν σε επιδρομές της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο βόρειο Ιράκ χθες Σάββατο, καθώς η Άγκυρα κλιμακώνει τις επιχειρήσεις της εναντίον της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης και παρατάξεων που θεωρεί ότι συνδέονται με αυτήν στο Ιράκ και στη Συρία.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εντείνουν τις επιδρομές εναντίον του PKK στο βόρειο Ιράκ κι εναντίον της συριακής κουρδικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε χθες ότι έως και 210-220 αντάρτες σκοτώθηκαν στα πρόσφατα πλήγματα στο βόρειο Ιράκ.

Έξι αντάρτες σκοτώθηκαν στην περιοχή Σινάτ-Χαφτάν και άλλοι οκτώ κοντά στην Αντιγιαμάν σε δύο χωριστές επιδρομές χθες το πρωί στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε το τουρκικό επιτελείο.

Το PKK, που διεξάγει επί τρεις δεκαετίες ανταρτοπόλεμο εναντίον του τουρκικού κράτους, έχει βάσεις σε ορεινές περιοχές του βόρειου Ιράκ. Η Τουρκία αλλά και οι ΗΠΑ θεωρούν το αυτονομιστικό ένοπλο κίνημα τρομοκρατική οργάνωση.

Όμως οι δύο χώρες-σύμμαχοι στο NATO διαφωνούν όσον αφορά την οργάνωση YPG, που η Ουάσινγκτον θεωρεί χρήσιμο εταίρο στις επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Ο Ερντογάν χαρακτηρίζει τρομοκράτες τους κούρδους αντάρτες της Συρίας και προειδοποιεί ότι η προέλασή τους θα μπορούσε να ενισχύσει το κουρδικό αντάρτικο εντός της χώρας του.

Ο Ερντογάν αναμένεται να θέσει το θέμα αυτό όταν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον επόμενο μήνα.

«Λέμε στους αμερικάνους φίλους μας να μην πάρουν τρομοκράτες μαζί τους», τόνισε ο Ερντογάν σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν απευθείας από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του δεν θέλει οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις του YPG στην επιχείρηση για την απελευθέρωση της Ράκας, της de facto πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

«Η μεγάλη Αμερική, ο συνασπισμός και η Τουρκία μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να μετατρέψουν στη Ράκα στο νεκροταφείο του Ντάες», υποστήριξε ακόμη ο πρόεδρος της Τουρκίας, χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή