ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Δεν αναμένω ποσοστό ανάλογο του Σιράκ, αν κερδίσω στο β’ γύρο

makron-den-anameno-pososto-analogo-toy-sirak-an-kerdiso-sto-v-amp-8217-gyro-2187642

Την εκτίμησή του ότι η Γαλλία βαδίζει προς ένα τριπολικό πολιτικό σύστημα εκφράζει ο υποψήφιος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη βελγική εφημερίδα Le Soir.

Στο ένα άκρο εκτιμά ότι θα βρίσκεται το «δημαγωγικό, αντιδραστικό και ξενοφοβικό» Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, με το οποίο θα συνεργαστεί, όπως λέει, ένα τμήμα της αντιευρωπαϊκής Δεξιάς.

«Απέναντί τους συγκροτούμε την άλλη μεγάλη πολιτική δύναμη. Αυτή των προοδευτικών, η οποία κινείται ανάμεσα στη σοσιαλδημοκρατία και τον κοινωνικό γκολισμό» τονίζει ο Μακρόν, επισημαίνοντας ότι ο τρίτος πόλος θα είναι ένας πόλος διαμαρτυρίας μίας συντηρητικής Αριστεράς της άρνησης που, όπως αναφέρει, συσπειρώθηκε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών γύρω από τον Μελανσόν.

Σε ό,τι αφορά τους Ρεπουμπλικάνους και τους Σοσιαλιστές παρατηρεί ότι με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών «γύρισε η σελίδα των δύο μεγάλων κομμάτων που έδιναν τον ρυθμό στην πολιτική ζωή της Γαλλίας εδώ και 30 χρόνια».

Για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ο ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος εκτιμά ότι δεν πρόκειται να συγκροτηθεί ένα δημοκρατικό μέτωπο όπως αυτό που συγκροτήθηκε το 2002 με την υποψηφιότητά του Σιράκ απέναντι στον Λεπέν. «Είμαι ένας μέτοικος στην πολιτική ζωή της Γαλλίας», σημειώνει και επισημαίνει πως «αν επικρατήσω στις 7 Μαΐου, αυτό δεν θα γίνει με ποσοστά της τάξεως του 80%», όπως συνέβη με τον Σιράκ.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)