«Η Τερέζα Μέι ζει σε άλλο γαλαξία»

«Η Τερέζα Μέι ζει σε άλλο γαλαξία»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το λεπτομερέστατο ρεπορτάζ της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine της Κυριακής για τις βρετανικές ψευδαισθήσεις στις διαπραγματεύσεις για το Brexit αμφισβητήθηκε χθες ως ανακριβές από τη βρετανική κυβέρνηση. Το Λονδίνο σημείωσε ότι το δείπνο που παρέθεσε την Τετάρτη η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μέι στον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ ήταν μια «παραγωγική συνάντηση ενόψει της επίσημης έναρξης των διαπραγματεύσεων».

«Αποχωρώ δέκα φορές πιο προβληματισμένος απ’ ό,τι ήρθα», φέρεται να δήλωσε ο Γιούνκερ κατά την έξοδό του από την Ντάουνινγκ Στριτ, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα που δεν αποκαλύπτει την πηγή της. Η συζήτηση στο δείπνο δεν είχε εντάσεις, περιελάμβανε όμως μια σειρά από διαδοχικές ψυχρολουσίες. Στην παραίνεση της Μέι «ας κάνουμε το Brexit επιτυχία», o Γιούνκερ απάντησε κοφτά ότι «το Brexit δεν μπορεί να είναι επιτυχία». «Η Μέι έδειξε να εκπλήσσεται», γράφει η εφημερίδα. «Ισως κανείς ώς τώρα δεν της το είχε πει τόσο ξεκάθαρα». Ο Γιούνκερ υποστήριξε πως η Κομισιόν επιθυμεί μια συντεταγμένη έξοδο, καλές σχέσεις με το Λονδίνο και απεύχεται το χάος, αλλά είναι σαφές ότι μετά την έξοδο, η Βρετανία θα έχει χαλαρότερη σχέση με την Ε.Ε. ακόμη και από την Τουρκία, η οποία τουλάχιστον μετέχει στην Τελωνειακή Ενωση. Επίσης, ο Γιούνκερ επανέλαβε ότι το βασικότερο ζήτημα για το οποίο πιέζεται η Βρετανία, η σύναψη συνθήκης ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. θα τεθεί στο τραπέζι μόνον εφόσον ολοκληρωθεί η έξοδος.

Οταν ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντέιβις σημείωσε ότι, αποχωρώντας από τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Βρετανία παύει να δεσμεύεται νομικά από τον λογαριασμό των 60-65 δισ. (τόσο εκτιμούν οι Βρυξέλλες τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της Βρετανίας), ο Γιούνκερ απάντησε ότι σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν θα επιθυμεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία.

Στην αισιοδοξία της Μέι πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τα δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε. στη Βρετανία τον Ιούνιο, ο Γιούνκερ απάντησε: «Τερέζα, νομίζω ότι υποτιμάς το θέμα» και έβγαλε στο τραπέζι δύο φακέλους συνολικού βάρους 6 κιλών, με τις διμερείς συμφωνίες Ε.Ε. – Καναδά για το εμπόριο και Ε.Ε. – Κροατίας για την προσχώρησή της στην Ε.Ε.

«Λίγο μετά τις επτά το επόμενο πρωί, ο Γιούνκερ τηλεφώνησε στη Μέρκελ και την ενημέρωσε ότι η Μέι ζει σε άλλο γαλαξία και έχει ψευδαισθήσεις», γράφει το ρεπορτάζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή