Το Izumo, συνοδεία σκάφους των ΗΠΑ

Το Izumo, συνοδεία σκάφους των ΗΠΑ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιαπωνία έστειλε πολεμικό της σκάφος να συνδράμει τους Αμερικανούς συμμάχους της, υπερβαίνοντας τις αυστηρά περιοριστικές διατάξεις του συντάγματος. Το ελικοπτεροφόρο «Izumo», το μεγαλύτερο πλοίο του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού, απέπλευσε από τη βάση του στη Γιοκοσούκα, νότια του Τόκιο, συνοδεύοντας αμερικανικό σκάφος ανεφοδιασμού, εντός των ιαπωνικών χωρικών υδάτων. Το αμερικανικό σκάφος πρόκειται να εφοδιάσει με καύσιμα τον αμερικανικό στόλο στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της αρμάδας του αεροπλανοφόρου «Carl Vinson», που βρίσκεται στα ανοικτά της κορεατικής χερσονήσου, εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα. Το καθεστώς της Πιονγιάνγκ πραγματοποίησε νέα (ανεπιτυχή) πυραυλική δοκιμή το περασμένο Σάββατο και έχει απειλήσει ότι θα βυθίσει το «Carl Vinson» και ένα αμερικανικό υποβρύχιο εάν υπάρξουν επιθετικές κινήσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας.

Το σύνταγμα του 1947, που είχαν επιβάλει οι Αμερικανοί στην ηττημένη Ιαπωνία, απέκλειε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο εξωτερικό, περιορίζοντας τα καθήκοντα των αρχικά περιορισμένων ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων σε εκείνα της αυτοάμυνας. Πρόσφατα, η κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε πέρασε αμφιλεγόμενο νόμο, ο οποίος επεκτείνει τα όρια δράσης του στρατού, υπερβαίνοντας ντε φάκτο το σύνταγμα.

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η αποστολή του ελικοπτεροφόρου «Izumo» ήταν μια σκόπιμα επιδεικτική χειρονομία του Σίνζο Αμπε, καθώς το αμερικανικό σκάφος θα μπορούσε να είχε συνοδευθεί από ένα μικρότερο αντιτορπιλικό. Χθες, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός προανήγγειλε την έναρξη κοινοβουλευτικής συζήτησης για την αναθεώρηση του πασιφιστικού συντάγματος, το οποίο συμπληρώνει αύριο τα 70 χρόνια του.

Από την πλευρά της, η Πιονγιάνγκ άφησε χθες να εννοηθεί ότι προτίθεται να συνεχίσει το πρόγραμμα των πυρηνικών δοκιμών της, απειλώντας τις προειδοποιήσεις και την επίδειξη ισχύος της κυβέρνησης Τραμπ. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA ανέφερε, σε ανακοίνωσή του, ότι η Βόρεια Κορέα «θα επιταχύνει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα μέτρα για την ενίσχυση της πυρηνικής, αποτρεπτικής της δύναμης».

Στο μεταξύ, ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέιο έφθασε στη Σεούλ για να συζητήσει με ανώτατους αξιωματούχους της Νότιας Κορέας την κρίση στη χερσόνησο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή