Σύμπτωση απόψεων Τραμπ – Ντουτέρτε

Σύμπτωση απόψεων Τραμπ – Ντουτέρτε

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο πρόεδρος Τραμπ επικοινώνησε με τον Φιλιππινέζο ομόλογό του Ροντρίγκο Ντουτέρτε το Σάββατο, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου θεώρησαν ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελούσε μέρος συνηθισμένης διπλωματικής προσέγγισης των ΗΠΑ προς τους ηγέτες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ο πρόεδρος Τραμπ, όμως, είχε άλλη άποψη.

Κατά τη διάρκεια της φιλικής συνομιλίας τους, ο Τραμπ απηύθυνε πρόσκληση στον πρόεδρο Ντουτέρτε –γνωστό για την αυταρχική του διακυβέρνηση και τις έκνομες δολοφονίες υπόπτων για εμπορία ναρκωτικών– να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται τώρα για καταιγισμό διαμαρτυριών από οργανώσεις υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ενώ πηγές της Ουάσιγκτον αποκαλύπτουν ότι αντιρρήσεις για την επίσκεψη Ντουτέρτε ήγειραν ήδη το υπουργείο Εξωτερικών και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Με την έμμεση στήριξη που προσφέρει στον φονικό πόλεμο του Ντουτέρτε κατά των ναρκωτικών, ο Τραμπ καθίσταται ηθικός συνένοχος σε κάθε μελλοντική δολοφονία. Αν και ο χαρακτήρας του δεν του επιτρέπει τέτοιες ευαισθησίες, ο Τραμπ θα έπρεπε να αισχύνεται», λέει ο Τζον Σίφτον, της οργάνωσης Human Rights Watch.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Κρίστοφερ Μέρφι, έγραψε στο Twitter: «Παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο την κατάρρευση των ΗΠΑ ως προστάτη των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Αγνωστο παραμένει, στο μεταξύ, εάν ο Ντουτέρτε θα ελάμβανε βίζα από το υπουργείο Εξωτερικών, δεδομένων των καταγγελιών εναντίον του για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, εάν δεν ήταν αρχηγός κράτους. Παρά ταύτα, η προτίμηση του Τραμπ για τον Ντουτέρτε και άλλους αυταρχικούς ηγέτες είναι γνωστή.

Ο Τραμπ διαθέτει επίσης στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς με τις Φιλιππίνες. Το όνομά του βρίσκεται σε ουρανοξύστη της Μανίλας, ύψους 57 ορόφων και κόστους 150 εκατ. δολαρίων. Η χρήση του ονόματος του Τραμπ τού απέφερε πολλά εκατομμύρια δολάρια. Ο πρόεδρος Ντουτέρτε διόρισε, μάλιστα, τον πρόεδρο της κατασκευάστριας εταιρείας του ουρανοξύστη, ειδικό απεσταλμένο στην Ουάσιγκτον για θέματα εμπορίου, επενδύσεων και οικονομίας.

Εμπορία ναρκωτικών

Σύμπτωση απόψεων –αν όχι μεθόδων– παρατηρείται επίσης μεταξύ Τραμπ και Ντουτέρτε στο θέμα των ναρκωτικών. Παρότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν μοιάζει πρόθυμη να μιμηθεί τις βίαιες μεθόδους των Αρχών των Φιλιππίνων για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς αναβίωσε πρόσφατα τη φρασεολογία του «πολέμου κατά των ναρκωτικών», την οποία η κυβέρνηση Ομπάμα είχε συνειδητά εγκαταλείψει, προωθώντας αντίθετα την ταχύτερη αποφυλάκιση καταδικασθέντων για εμπορία ναρκωτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή