Κινητή βιβλιοθήκη εκεί όπου οι ναζί έκαιγαν βιβλία

Κινητή βιβλιοθήκη εκεί όπου οι ναζί έκαιγαν βιβλία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το περασμένο Σαββατοκύριακο η ιστορική πλατεία Μπέμπελ του Βερολίνου, όπου οι ναζί έκαιγαν κάποτε τα απαγορευμένα βιβλία, ανάμεσα στο κτίριο της όπερας, το ξενοδοχείο «Hotel de Rome» και το Πανεπιστήμιο Χούμπολτ, μετατράπηκε σε μια κινητή βιβλιοθήκη. Ράφια γεμάτα βιβλία, μαξιλάρια και στρώματα επιστρατεύθηκαν προκειμένου να μπορούν οι περαστικοί να σταματήσουν για μιαν ανάσα ανάγνωσης. Πάνω από το καλντερίμι της πλατείας, τουρίστες με βαλίτσες και παιδικά καρότσια, ολόκληρες τάξεις με ποδήλατα και Segway σταματούσαν για λίγο την πορεία τους, έπαιρναν ένα από τα βιβλία και κάθονταν να διαβάσουν έστω και λίγες γραμμές. Πάνω από 100 ειδικά διαμορφωμένα σημεία καλούσαν τους επισκέπτες να κάτσουν αναπαυτικά και να απολαύσουν την ανάγνωση ενός βιβλίου σε έναν συμβολικό φόρο τιμής στην πλατεία όπου το 1933 οι Εθνικοσοσιαλιστές είχαν κάψει πάνω από 20.000 βιβλία.

Η Ιμα Σκενέτροβιτς, 26 χρόνων, μέλος της πενταμελούς ομάδας που βρίσκεται πίσω από το πρότζεκτ, ανέφερε στην εφημερίδα TAZ ότι επί ένα τριήμερο από τις 9 το πρωί μέχρι να σκοτεινιάσει οι περαστικοί από την Μπέμπελπλατς είχαν τη δυνατότητα να διαβάσουν ένα από τα 3.000 βιβλία, ακόμη και να παρουσιάσουν δικά τους κείμενα.

Εναρκτήριο λάκτισμα

Την Παρασκευή το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε με μετανάστες που διάβασαν δυνατά ιστορίες στη μητρική τους γλώσσα. Την Κυριακή ήταν η οικογενειακή ημέρα ανάγνωσης, σύμφωνα με το πρόγραμμα της πρωτοβουλίας, η οποία σημειωτέον ξεκίνησε από το Σάλτσμπουργκ. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου η διοργάνωση θα ταξιδέψει σε 25 ευρωπαϊκές πόλεις μετά τη Γερμανία, στην Αυστρία, την Ελβετία και την Ιταλία.

«Το εντυπωσιακό με την πρωτοβουλία είναι πως δεν γίνεται τίποτα θεαματικό», εξήγησε η 25χρονη Τερέζα Ανγκερερ. Ο μόνος στόχος είναι να έρθουν αντιμέτωποι οι κάτοικοι της πόλης με βιβλία στο πλαίσιο της καθημερινότητάς τους και να αποκτήσουν πρόσβαση, έστω για λίγο, στη λογοτεχνία. Γιατί οι άνθρωποι που διαβάζουν είναι, κατά τη γνώμη της Ανγκερερ, ευτυχέστεροι. Πράγματι, με καφέδες στο χέρι και υπό το φως του ασυνήθιστα καυτού ήλιου στο Βερολίνο, οι περαστικοί από την πλατεία Μπέμπελ συζητούσαν αυτό το Σαββατοκύριακο για βιβλία και λογοτεχνία. Ενίοτε έριχναν και καμιά κλεφτή ματιά στα βιβλία που κρατούσαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή