ΚΟΣΜΟΣ

Οταν η Λεπέν «κλέβει» τις ομιλίες του Φιγιόν

Οταν η Λεπέν «κλέβει» τις ομιλίες του Φιγιόν

Μετά τη Μελάνια Τραμπ και η υποψήφια για την γαλλική Προεδρία, Μαρίν Λεπέν, φαίνεται να υπέπεσε στο αμάρτημα της λογοκλοπής.

Σύμφωνα με το BBC, η  πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας , κατηγορείται πως αντέγραψε λέξη προς λέξη ολόκληρα αποσπάσματα ομιλίας του Φιγιόν, τα οποία αναπαρήγαγε σε ομιλία της τη Δευτέρα. 

Στις 15 Απριλίου , ο Φρανσουά Φιγιόν μιλούσε στη συγκέντρωσή του στο Πουί-αν-Βελέ για την γεωγραφία της Γαλλίας και κυρίως για «τα χερσαία σύνορά της: πρώτα τα Πυρηναία, που συνδέουν την Γαλλία με αυτό το απέραντο σύνολο που συνιστούν ο ισπανικός και λατινικός κόσμος. Υπάρχουν τα σύνορα των Αλπεων, προς την αδελφή Ιταλία και πέραν αυτής την κεντρική, την βαλκανική, την ανατολική Ευρώπη».

Δεκαπέντε ημέρες αργότερα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Βιλπέντ, η Μαρίν Λεπέν, που προσπαθεί να προσελκύσει το συντηρητικό ακροατήριο, μιλούσε με την σειρά της για «τα χερσαία σύνορα: τα Πυρηναία, που συνδέουν την Γαλλία με αυτό το απέραντο σύνολο που συνιστούν ο ισπανικός και λατινικός κόσμος. Οι Αλπεις μας που μας ανοίγουν προς την αδελφή Ιταλία και πέραν αυτής προς την κεντρική, την βαλκανική, την ανατολική Ευρώπη».

Ιδιες είναι οι αναφορές της Λεπέν και στη γαλλική γλώσσα:«Οταν μαθαίνουν την γλώσσα μας, ορισμένες φορές με μεγάλο τίμημα, στην Αργεντινή ή την Πολωνία, εάν υπάρχουν λίστες αναμονής για την εγγραφή στην Alliance Francaise της Σανγκάης, του Τόκιο , του Μεξικού, ή στο Lycee Francais στην Ραμπάτ ή στην Ρώμη, εάν το Παρίσι είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, αυτό οφείλεται στο ότι η Γαλλία είναι κάτι άλλο και πολύ σημαντικότερο από βιομηχανική, αγροτική ή στρατιωτική δύναμη».

Και οι δύο μιλούν για τον τρίτο «γαλλικό» δρόμο για τον 21ο αιώνα: «ο δρόμος του πολιτισμού, της συζήτησης, του συμβιβασμού, του διαλόγου, ο δρόμος της ισορροπίας, της ελευθερίας των ατόμων και των λαών». Για τον Φιγιόν αποτελεί εναλλακτική «για εκείνους για τους οποίους τα πάντα εν τέλει ρυθμίζονται σύμφωνα με υλικά κριτήρια» και στον «ολοκληρωτισμό» μιας «τυφλής θρησκείας που τυφλώνει», ενώ η Λεπέν βλέπει εδώ μία εναλλακτική στην «παγκοσμιοποίηση και στην ισλαμική ιδεολογία».

Τέλος,η Μαρίν Λεπέν επανέλαβε, όπως ακριβώς ο Φρανσουά Φιγιόν τις ίδιες φράσεις του Ζορζ Κλεμανσό και του Αντρέ Μαλρό.

Ερωτηθείς για την λογοκλοπή, ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό απάντησε ότι δεν είναι παρά «ένα κλείσιμο του ματιού σε ένα σύντομο συγκινητικό απόσπασμα από ομιλία για την Γαλλία εκ μέρους μιας υποψήφιας της συσπείρωσης που δείχνει ότι δεν είναι δογματική».