ΗΠΑ: H Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια

ΗΠΑ: H Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίασή της αυτή την εβδομάδα, αλλά είναι πιθανόν να υπαινιχθεί ότι μπορεί να τα αυξήσει τον Ιούνιο.

Η Fed αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής αύριο στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της, χωρίς να προβλέπεται συνέντευξη τύπου της επικεφαλής της Τζάνετ Γέλεν.

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της έχουν τονίσει ότι, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η Fed αισθάνεται πιο βέβαιη σχετικά με την πρόβλεψή της για δύο επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα βρίσκεται στον πρώτο μετά από μία δεκαετία κύκλο σύσφιξης της πολιτικής της. Μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας τον περασμένο Δεκέμβριο, ακολούθησε και νέα αύξηση τον Μάρτιο.

Οικονομολόγοι, που μετείχαν σε έρευνα του Reuters, βλέπουν μικρή πιθανότητα να υπάρξει νέα κίνηση στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας.

Οι επενδυτές βλέπουν για τον Ιούνιο την επόμενη αύξηση του επιτοκίου, με βάση τα στοιχεία των προθεσμιακών επιτοκίων της Fed.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed περιμένει να δει σε ποιο βαθμό το Κογκρέσο θα εγκρίνει τις πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη φορολογία, τις δαπάνες και το ρυθμιστικό περιβάλλον.

Ένα πακέτο στήριξης της οικονομίας (από την κυβέρνηση) θα μπορούσε να επιταχύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Τα οικονομικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την τελευταία συνεδρίαση της Fed ήταν ανάμεικτα.

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με υποτονικό ετήσιο ρυθμό 0,7% στο πρώτο τρίμηνο του 2017, καθώς οι δαπάνες των καταναλωτών έμειναν σχεδόν στα ίδια επίπεδα.

Η εκτίναξη, όμως, των επιχειρηματικών επενδύσεων και η ταχύτερη εδώ και μία δεκαετία αύξηση των μισθών υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα θα ανακτήσει δυναμική στη διάρκεια του έτους.

Η δημιουργία θέσεων απασχόλησης επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Μάρτιο, αλλά το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 4,5% που είναι κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο 10ετίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή