Ουκρανία, Συρία και εκλογικές παρεμβάσεις στη συνάντηση Πούτιν – Μέρκελ

Ουκρανία, Συρία και εκλογικές παρεμβάσεις στη συνάντηση Πούτιν – Μέρκελ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία καταδικάζει τη χρήση χημικών όπλων από τον οποιονδήποτε και θέλει μία πλήρη και αμερόληπτη έρευνα της επίθεσης με χημικά όπλα που έλαβε χώρα τον προηγούμενο μήνα στη συριακή πόλη Χαν Σεϊχούν, ανέφερε την Τρίτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην έναρξη της συνέντευξης τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο θέρετρο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα. 

«Οι ένοχοι πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν», δήλωσε ο Πούτιν, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο μετά από μία «αμερόληπτη έρευνα» της υπόθεσης.

Επιπλέον, αναφερόμενος στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως η λύση στην κρίση θα επέλθει «μόνο με ειρηνικά μέσα και κάτω από την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Στο πρώτο της ταξίδι στη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια και σε μία από τις σπάνιες επισκέψεις της στη χώρα, η Μέρκελ συζήτησε με τον Πούτιν για τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία και τον χρόνιο εμφύλιο που μαίνεται στη Συρία, καθώς η Ρωσία και η Γερμανία διατηρούν εκ διαμέτρου αντίθετες στάσεις στα δύο αυτά μέτωπα, παρότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει κάνει προσπάθειες να υπάρξει σύγκλιση των δύο πλευρών.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών, ο Πούτιν δήλωσε πως «πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία, για να συζητήσουμε για τις σχέσεις μας, καθώς και για πιο προβληματικά ζητήματα, όπως η Ουκρανία και η Συρία και ίσως και άλλες περιοχές».

«Ουσιαστικές διαφορές» βλέπει η Μέρκελ

Μιλώντας στο πλάι του Ρώσου προέδρου στην κοινή συνέντευξη τύπου που οι δύο ηγέτες έδωσαν μετά τη συνάντηση τους, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε πως υπάρχουν ακόμη ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές αναφορικά με την ουκρανική κρίση, τονίζοντας πως η Γερμανία πιστεύει στη δημοκρατική νομιμοποίηση της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Εχουμε διαφορετικές απόψεις σε σχέση με τις αιτίες της σύγκρουσης», προσέθεσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι όλες οι πλευρές θέλουν να αποτρέψουν μία νέα κλιμάκωση της βίας στην περιοχή.

Η ρωσική προσέγγιση της ουκρανικής κρίσης είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από τη δυτική προσέγγιση, την οποία εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, κάτι το οποίο υπενθύμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Τα γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία αποτελούν αποτέλεσμα ενός πραξικοπήματος, μίας αντισυνταγματικής αλλαγής εξουσίας στο Κίεβο», σημείωσε ο Πούτιν, αναφερόμενος στο κύμα διαδηλώσεων και συγκρούσεων που οδήγησαν στη φυγή του προηγούμενου ρωσόφιλου ηγέτη της χώρας. 

Επιπλέον, η καγκελάριος Μέρκελ ζήτησε από τον πρόεδρο Πούτιν να συμβάλει στην προστασία των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων στην Τσετσενία, με αφορμή την κυκλοφορία αναφορών που κάνουν λόγο για διώξεις εναντίον τους στη συγκεκριμένη χώρα.  

«Ζήτησα από τον πρόεδρο Πούτιν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων», δήλωσε σχετικά η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ρωσικές εκλογικές παρεμβάσεις

Ερωτηθείσα για την απειλή ρωσικής παρέμβασης στις επερχόμενες γερμανικές εκλογές, η Μέρκελ δήλωσε ότι δεν φοβάται ένα τέτοιο σενάριο, τονίζοντας ότι θα καταπολεμήσει οποιαδήποτε μορφή παραπληροφόρησης με πραγματικά στοιχεία.

«Δεν είμαι αγχώδης άνθρωπος, θα αγωνιστώ σε αυτές τις εκλογές στη βάση των πεποιθήσεων μου», δήλωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας πως «παρότι η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο αποτελούν διεθνείς προκλήσεις,  οι γερμανικές εκλογές δεν θα πληγούν από αυτές».

Προηγουμένως, ο Ρώσος πρόεδρος είχε αρνηθεί την ανάμειξη της χώρας του στις περσινές αμερικανικές προεδρικές εκλογές, τονίζοντας ότι οι σχετικοί ισχυρισμοί είχαν ως βάση τους απλές φήμες.

«Ποτέ δεν παρεμβαίνουμε στην πολιτική ζωή και στις πολιτικές διεργασίες άλλων χωρών και ομοίως δεν θέλουμε κανένας να παρεμβαίνει στη δική μας πολιτική ζωή και στη δική μας εξωτερική πολιτική», ανέφερε συγκεκριμένα ο Ρώσος πρόεδρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή