Ανοιγμα Τραμπ προς Ντουτέρτε και Κιμ

Ανοιγμα Τραμπ προς Ντουτέρτε και Κιμ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΝΙΛΑ. Επαίνους για την «καλή δουλειά» που πραγματοποιεί απηύ-θυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ στον Φιλιππινέζο ομόλογό του, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις της προεδρίας των Φιλιππίνων.

Ο εκπρόσωπος του Ντουτέρτε, Ερνέστο Αραμπέλα, είπε ότι αν και ο Τραμπ είναι ενήμερος για τις επικρίσεις που δέχεται ο Ντουτέρτε για τον αμφιλεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών, που έχει οδηγήσει στον θάνατο χιλιάδων υπόπτων, ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε να συγχαρεί τον πρόεδρο των Φιλιππίνων.

Η συμβιβαστική στάση του Τραμπ απέναντι στον Ντουτέρτε, αλλά και το «άνοιγμά» του προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, τον οποίο ο Τραμπ χαρακτήρισε «ευφυή», αποτελούν χαρακτηριστικά ενός προέδρου με απεριόριστη αυτοπεποίθηση στην ικανότητά του να συνάπτει συμφωνίες, την προθυμία του να συνδιαλλαγεί με τον οποιονδήποτε και τη ροπή του για παραβίαση κάθε συμβατικού διπλωματικού κανόνα, όπως εξηγεί σε άρθρο του στους Times της Νέας Υόρκης ο Μαρκ Λάντλερ.

Η απάντηση-υπεκφυγή του Ντουτέρτε, όμως, ο οποίος είπε τη Δευτέρα ότι θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον «εφόσον δεν είναι απασχολημένος σε άλλες διπλωματικές αποστολές», αποδεικνύει τους κινδύνους της βασισμένης στις προσωπικές σχέσεις διπλωματίας.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος τέτοιων ασυντόνιστων και αμφιλεγόμενων δηλώσεων είναι η ικανότητά τους να υποσκάψουν την αξιοπιστία των λεγομένων του προέδρου» λέει στους Times ο Εβαν Μεντέρος, πρώην σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα για θέματα Ασίας.

Δίοδος διαφυγής

«Οι Κινέζοι είπαν στον Τραμπ ότι πρέπει να συνομιλήσει με τους Κορεάτες. Το Πεκίνο προσπαθεί έτσι να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για συνομιλίες, προσφέροντας στον Κιμ μία δίοδο διαφυγής από το αδιέξοδο», λέει στους Times ο Τζόελ Βιτ, ειδικός της Β. Κορέας, που συμμετείχε στις διπλωματικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Κλίντον το 1994.

Η πρωτοβουλία του Τραμπ, όμως, υπήρξε ιδιαίτερα πρόωρη. Σε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις, ο συνηθισμένος ρόλος των Αμερικανών προέδρων είναι αυτός του τελικού γεφυροποιού, ο οποίος βοηθά να ξεπερασθούν τα τελικά προβλήματα. Ο πρόεδρος Κιμ, όμως, δεν έχει εκδηλώσει την παραμικρή πρόθεση να διαπραγματευθεί.

Τις τελευταίες ημέρες, ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε θετικά για τον Κιμ Γιονγκ Ουν, επισημαίνοντας ότι ο ηγέτης της Β. Κορέας επέζησε του φονικού καθεστώτος της Πιονγιάνγκ, αντιμετωπίζοντας επικίνδυνους εχθρούς. Ερωτηθείς γιατί ο Τραμπ θεωρεί «τιμή» μία συνάντηση με έναν τέτοιο ηγέτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, είπε: «Πιστεύω ότι είναι γιατί ο Κιμ παραμένει ηγέτης κράτους. Παρά τις απειλές εναντίον του, κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα του προς τα εμπρός. Είναι ένας νέος άνθρωπος, ο οποίος ηγείται μιας πυρηνικής χώρας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή