Ο πόλεμος απειλεί το πλούσιο παρελθόν της Υεμένης

Ο πόλεμος απειλεί το πλούσιο παρελθόν της Υεμένης

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η πείνα και ο πόλεμος να στοιχειώνουν τις ζωές των ζωντανών, αλλά ούτε οι νεκροί μπορούν να γλιτώσουν από τον διετή πόλεμο που μαίνεται στην Υεμένη. Οι αρχαίες μούμιες καταστρέφονται καθημερινά στο μουσείο όπου φιλοξενούνται, εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και των ειδικών χημικών που απαιτούνται για τη διατήρησή τους, χημικών τα οποία εισάγονται από το εξωτερικό. Ο πόλεμος δεν καταστρέφει μόνο το παρόν της χώρας αλλά και το πλούσιο παρελθόν της. Οι δεκάδες μούμιες που βρίσκονται σε εμβρυϊκή στάση ανήκουν σε έναν παλαιό πολιτισμό που χρονολογείται πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια, πολύ πριν από την έλευση του Ισλάμ.

Είναι τοποθετημένες σε γυάλινες προθήκες στο Τμήμα Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Σανάα, και προφανώς εξακολουθούν τον γαλήνιο αιώνιο ύπνο τους χωρίς να έχουν πάρει είδηση ότι πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τον τόπο τους.

«Αρχισαν να σαπίζουν»

«Οι μούμιες άρχισαν να σαπίζουν και είναι μολυσμένες με βακτήρια. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν διαθέτουμε ηλεκτρικό ρεύμα ώστε να λειτουργήσουν τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν για τη διατήρησή τους», λέει ο Αμπντελραχμάν αλ Γκαρ, επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου. «Χρειαζόμαστε κάποια χημικά προκειμένου να τις αποστειρώνουμε κάθε εξάμηνο και δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτά λόγω της πολιτικής κατάστασης».

Οι διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι σύνηθες φαινόμενο στη Σανάα και δεν επιτρέπουν τη λειτουργία των αφυγραντήρων, που εγγυώνται με τη λειτουργία τους τη διατήρηση της «αίθουσας με τις μούμιες».

Η χρηματοδότηση των κυβερνητικών οργανισμών, όπως είναι το πανεπιστήμιο, μειώθηκε δραματικά μετά τις μάχες των αντιμαχόμενων πλευρών για τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας.

Οι αρχαιολόγοι απευθύνουν διαρκώς εκκλήσεις προς τους αρμόδιους φορείς όπως είναι το πανεπιστήμιο και το υπουργείο Πολιτισμού για καλύτερη χρηματοδότηση, αλλά και συσκευές που θα αποτρέψουν τα βακτήρια από το να καταστρέψουν τις μούμιες.

Ομως ο αποκλεισμός του αεροδρομίου της Σανάα, όπως εξάλλου και του λιμένα στην Ερυθρά Θάλασσα, έχει στην ουσία βάλει τέλος σε όλες τις εισαγωγές αγαθών όπως είναι τα χημικά που απαιτούνται για τη συντήρησή τους. Γενικότερα, όμως, ο πόλεμος φαίνεται πως ισοπεδώνει τα απομεινάρια του παρελθόντος, που είναι σημαντικοί πολιτισμικοί θησαυροί όπως είναι οι μεσαιωνικοί πύργοι στην παλιά γειτονιά της Σανάα, ένα μεσαιωνικό τέμενος καθώς κι ένα οθωμανικό φρούριο.

Η UNESCO έχει καταγγείλει την καταστροφή της πολιτισμικής κληρονομιάς της Υεμένης, καλώντας ταυτόχρονα για τη λήξη των εχθροπραξιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή