Τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς υποδέχεται ο Ντόναλντ Τραμπ

Τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς υποδέχεται ο Ντόναλντ Τραμπ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυόμιση μήνες αφού έκανε δεκτό τον «φίλο» του, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Ντόναλντ Τραμπ δέχεται σήμερα στον Λευκό Οίκο τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς με την ελπίδα να ξεκινήσουν και πάλι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Ο Αμπάς, που έχει συναντηθεί στη Ραμάλα με πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους, μεταξύ αυτών και ο Μάικ Πομπέο επικεφαλής της CIA και ο Τζέισον Γκρίνμπλατ ειδικός εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου, χαρακτήρισε πρόσφατα τη νέα αμερικανική κυβέρνηση «σοβαρή» στην προσπάθειά της «να βρεθεί μια λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα».

«Και μόνο το γεγονός ότι πραγματοποιείται αυτή η συνάντηση είναι ένα από τα πολλά μηνύματα που δείχνουν ότι η προσέγγιση του Τραμπ προς την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση είναι πιο συμβατική από όσο αναμενόταν», υπογραμμίζει ο Ίλαν Γκόλντενμπεργκ του Centre for a New American Security.

Όπως και σε πολλά άλλα διπλωματικά ζητήματα, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος άλλαξε στάση σε σχέση με πολλές προεκλογικές του υποσχέσεις.

Κι αν πήρε αποστάσεις από τη λύση των δύο κρατών, ζήτησε επίσης ενώπιον του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να υπάρξει «αυτοσυγκράτηση» σε ό,τι αφορά την επέκταση των εβραϊκών οικισμών στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές.

Εξάλλου, προς το παρόν ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος δεν έχει τηρήσει την υπόσχεσή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να εγκαταστήσει εκεί την αμερικανική πρεσβεία.

Ωστόσο χθες Τρίτη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα ενδέχεται να επιστρέψει στην επικαιρότητα. «Τη στιγμή που μιλάμε (ο πρόεδρος) εξετάζει με προσοχή το θέμα της μετακίνησης της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ», επεσήμανε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Πολλοί αναλυτές προειδοποιούν κατά των υπερβολικών προσδοκιών από αυτή την πρώτη συνάντηση.

Σύμφωνα με τον Γκόλντενμπεργκ, η κυβέρνηση Τραμπ «θα πρέπει να επικεντρωθεί σε μικρά βήματα που θα έχουν στόχο να βελτιώσουν την κατάσταση στο πεδίο, να διατηρήσουν την πιθανότητα της λύσης των δύο κρατών και να προετοιμάσουν το έδαφος για μελλοντικές διαπραγματεύσεις».

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην υπάρχει ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων, ο παραμικρός», σχολίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο Τραμπ, η στρατηγική του οποίου αναφορικά με το Μεσανατολικό παραμένει μυστήριο.

«Αντίθετα με μια κτηματομεσιτική συναλλαγή, (ο Ντόναλντ Τραμπ) δεν θα μπορεί απλώς να αποσυρθεί όταν τα πράγματα πάνε στραβά, διότι αυτό θα συμβεί», προειδοποιεί ο Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής στο Wilson Centre.

«Ο Τραμπ θα πρέπει να επιδείξει επιφυλακτικότητα και υπομονή. Κι ακόμη κι αν το κάνει, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι ο Αμπάς ή ο Νετανιάχου είναι έτοιμοι να λάβουν ισχυρές αποφάσεις σε κεντρικά ζητήματα», προσθέτει.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή