Μέρκελ προς Αγκυρα: Λόγος διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η επαναφορά της θανατικής ποινής

Μέρκελ προς Αγκυρα: Λόγος διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η επαναφορά της θανατικής ποινής

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα προειδοποίηση προς την Αγκυρα ότι τυχόν επαναφορά της θανατικής ποινής θα αφαιρούσε τη βάση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, εξαπέλυσε η Αγκελα Μέρκελ, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο σαφές ότι πρόκειται για ένα θέμα που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το Βερολίνο.

Παρόλα αυτά, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger της Κολωνίας, η Καγκελάριος αναγνώρισε ότι οι καλές σχέσεις με την Τουρκία είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ε.Ε. στο σύνολό της.

Παράλληλα, απέρριψε τις κατηγορίες ότι είναι ευάλωτη σε εκβιασμό λόγω της συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό: «Είμαι απολύτως ελεύθερη να διατυπώνω με σαφήνεια απόψεις σχετικά με τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Τουρκία. Και τούτο ισχύει όχι μόνο δημοσίως, αλλά κυρίως σε κατ' ιδίαν συζητήσεις με την τουρκική κυβέρνηση. Είναι απολύτως σωστό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση της δίνει βοήθεια, δεδομένου ότι η Τουρκία έχει δεχτεί 3 εκατομμύρια πρόσφυγες, όπως προβλέπει η εν λόγω συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.

Σχετικά με το πρόσφατο δημοψήφισμα η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με την κριτική μας, δεν τίθεται θέμα, αλλά παράλληλα πρέπει να είμαστε επίσης και έξυπνοι, διότι οι καλές σχέσεις με την Τουρκία είναι προς το συμφέρον μας. Εντούτοις η επαναφορά της θανατικής ποινής θα αφαιρούσε τη βάση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως η Τουρκία είναι «ένας σημαντικός εταίρος στη μάχη κατά του ισλαμικού τρόμου» και πως είναι προς το συμφέρον της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να έχουν καλές σχέσεις με την Άγκυρα.

«Εμείς στην Ευρώπη πρέπει να συζητήσουμε από κοινού τι είδους μελλοντική σχέση θέλουμε με την Τουρκία», είπε.

Η Μέρκελ απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις ορισμένων συντηρητικών συμμάχων της να γίνουν πιο αυστηροί οι κανονισμοί για την απόκτηση διπλής υπηκοότητας, που αφορούν έως και τρία εκατομμύρια ανθρώπους τουρκικής καταγωγής που ζουν στη Γερμανία, ένα θέμα που απασχολεί τη δημόσια συζήτηση ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου.

«Η διπλή υπηκοότητα δεν θα αποτελέσει θέμα της προεκλογικής εκστρατείας όπως ήταν το 1999», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στην Koelner Stadt Anzieger, αναφερόμενη στη διαμάχη που υφίστατο προτού η Γερμανία αλλάξει τους κανόνες το 2000 καθιστώντας ευκολότερη την απόκτηση διπλής υπηκοότητας.

Η κυβέρνηση της Μέρκελ έχει κάνει λόγο την τελευταία δεκαετία για την ανάγκη μεγαλύτερης ενσωμάτωσης της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία. 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή