Νέο μοντέλο συνεργασίας ψάχνουν Τουρκία και Ε.Ε.

Νέο μοντέλο συνεργασίας ψάχνουν Τουρκία και Ε.Ε.

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο μοντέλο συνεργασίας ψάχνουν Τουρκία και Ε.Ε. υπό την σκιά των τελευταίων εξελίξεων στις διμερείς σχέσεις τους. Η Ε.Ε. για πρώτη φορά στέλνει στην Άγκυρα ένα ηχηρό μήνυμα και αφήνει να εννοηθεί ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας πλέον έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Πριν από λίγες ώρες, ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν, πραγματοποίησε μια σημαντική τοποθέτηση σχετικά με το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε. Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το όνειρο της Τουρκίας για Ε.Ε. προσωρινά έχει τελειώσει».

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει ότι η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από το ευρωπαϊκό όραμα. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι δυο πλευρές καλούνται να μελετήσουν εναλλακτικές φόρμουλες για την συνέχιση των σχέσεων τους. Ο ίδιος προτείνει την σύσφιξη της συνεργασίας στο πεδίο της οικονομίας.

Η παραπάνω δήλωση έρχεται την στιγμή που ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοινώνει την σύγκλιση μιας διάσκεψης Τουρκίας-Ε.Ε. στην οποία θα συζητηθεί το μέλλον των διμερών σχέσεων. Μια μεγάλη διάσκεψη, η οποία θα κρίνει την τύχη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας είναι το πάγιο αίτημα της Άγκυρας εδώ και καιρό.

Στην Άγκυρα, έμπειροι αναλυτές, αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις τονίζουν ότι μετά το τουρκικό δημοψήφισμα, Βρυξέλες και Άγκυρα ετοιμάζονται να μελετήσουν ένα νέο μοντέλο συνεργασίας, το οποίο θα δανείζεται χαρακτηριστικά και συστατικά από τις σχέσεις της Ε.Ε. με χώρες, των οποίων τα πολιτεύματα φέρουν σημαντικά προβλήματα στα πεδία του εκδημοκρατισμού και της κατοχύρωσης των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή