ΗΠΑ: Καταγράφοντας την τελευταία της στιγμή

ΗΠΑ: Καταγράφοντας την τελευταία της στιγμή

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από τέσσερα χρόνια, η υπαξιωματικός Χίλντα Κλέιτον, πολεμική φωτογράφος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, κατέγραφε μία άσκηση του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν, όταν χωρίς προειδοποίηση εξερράγη μπροστά της ένα ολμοβόλο, σκοτώνοντας εκείνη, έναν φωτογράφο του αφγανικού στρατού και τρεις Αφγανούς στρατιώτες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Post».

Την ακριβή στιγμή πριν από την έκρηξη, η Κλέιτον τράβηξε μία τελευταία φωτογραφία, κάτι το οποίο έκανε και ο Αφγανός φωτογράφος που εκπαίδευε.

ΗΠΑ: Καταγράφοντας την τελευταία της στιγμή-1

Οι δύο αυτές φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα στο επίσημο έντυπο του αμερικανικού στρατού «Military Review», στο τεύχος Μαΐου-Ιουνίου. Αδημοσίευτες μέχρι σήμερα, οι δύο αυτές φωτογραφίες προσφέρουν μία ανατριχιαστική ματιά στις τελευταίες στιγμές ενός στρατιώτη, συλλαμβάνοντας την ίδια την έκρηξη, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

Σύμφωνα με το κείμενο που συνοδεύει τη δημοσίευση των φωτογραφιών, η Κλέιτον πέθανε καταγράφοντας μία «κρίσιμη φάση» του πολέμου του Αφγανιστάν.

«Το θέμα δεν ήταν οι μάχες αλλά η συνεργασία μεταξύ των αμερικανικών και αφγανικών δυνάμεων, η οποία ήταν απαραίτητη για τη σταθεροποίηση της χώρας», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Η Κλέιτον όχι μόνο βοήθησε να καταγραφούν οι δραστηριότητες που αποσκοπούσαν στη σχηματοποίηση και ενδυνάμωση αυτής της συνεργασίας, αλλά πήρε και το μερίδιο της από τους υπαρκτούς κινδύνους, συμμετέχοντας σε αυτή την προσπάθεια», σημειώνει επιπλέον το δημοσίευμα, προσθέτοντας πως ο θάνατος της «συμβολίζει το πως οι γυναίκες στρατιώτες εκθέτονται σε μεγάλο βαθμό σε επικίνδυνες καταστάσεις τόσο στην εκπαίδευση όσο και στο πεδίο της μάχης, όπως αντιστοίχως και οι άνδρες ομόλογοι τους».

Η Κλέιτον ήταν η πρώτη πολεμική φωτογράφος του σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Όπως αναφέρει το «Military Review», η δουλειά των πολεμικών φωτογράφων είναι απαιτητική και συχνά επικίνδυνη, με κύρια αποστολή τους να είναι να ακολουθούν τους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης και να καλύπτουν τις επιχειρήσεις τους «σε οποιοδήποτε περιβάλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή