Οι πρώτες 5 κινήσεις Μακρόν και Λεπέν εάν εκλεγούν

Οι πρώτες 5 κινήσεις Μακρόν και Λεπέν εάν εκλεγούν

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μικροσκόπιο βάζει η γαλλική «Le Monde» τις προεκλογικές δηλώσεις των υποψηφίων του β' γύρου για την προεδρία της Γαλλίας, παραθέτοντας τα πρώτα πέντε μέτρα που προτίθενται να λάβουν Εμμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν σε περίπτωση εκλογής τους της Κυριακή, 7 Μαΐου.

Τα πρώτα 5 μέτρα της Λεπέν εάν εκλεγεί

1. Διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για την επιστροφή των «τεσσάρων κυριαρχιών»:  Η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, σχεδιάζει την επομένη της εκλογής της την εκκίνηση διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. με στόχο την έξοδο από την Ευρωζώνη, την εξαίρεση από την εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών, την επαναφορά των συνόρων και την χάραξη μίας οικονομικής πολιτικής με το βλέμμα στο εσωτερικό. Στα σχέδιά της βρίσκεται, επίσης η διοργάνωση δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της Γαλλίας στην Ένωση των 27 – το λεγόμενο «Frexit».

2. Δικαιοστάσιο για την νόμιμη μετανάστευση: Η Μαρίν Λεπέν θα επιχειρήσει να δείξει στους Γάλλους πολίτες ότι οι νέες αφίξεις μπορούν να εμποδιστούν, έστω και προσωρινά. Με το μορατόριουμ στην νόμιμη μετανάστευση θα τεθεί στο στόχαστρο κυρίως το πρόγραμμα «οικογενειακής επανένωσης». Βέβαια, η εν λόγω δράση, εν στενή εννοία, αφορά μόλις το 13,6% των συνολικά 88.010 οικογογενειακών βιζών που έχουν θεωρηθεί από το 2016 στη Γαλλία.

3. Αμφισβήτηση της Σένγκεν και επαναφορά των συνοριακών ελέγχων: Η Λεπέν θεωρεί ότι η λύση για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και της τρομοκρατίας βρίσκεται στην άμεση επαναφορά των συνοριακών ελέγχων και στην αμφισβήτηση της μετακίνησης άνευ διαβατηρίου εντός της ζώνης Σένγκεν.

4. Απέλαση όσων αλλοδαπών έχουν κριθεί ύποπτοι για απειλή της εθνικής ασφάλειας (Fiche «S»): Καθώς η εθνική ασφάλεια αποτελεί φλέγον ζήτημα για την γαλλική πραγματικότητα, η Λεπέν προτείνει την απομάκρυνση όσων θεωρούνται απειλή για τη χώρα. Ωστόσο, συχνά συμβαίνει τα άτομα αυτά να έχουν γαλλική υπηκοότητα με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να απελαθούν, όπως σημειώνει η «Le Monde».

5. Εφαρμογή φορολογικών μεταρρυθμίσεων:  Η Λεπέν υπόσχεται να εφαρμόσει φορολογική μεταρρύθμιση που θα «μειώνει κατά 10% το φόρο εισοδήματος για τις τρεις πρώτες δόσεις».
 
Τα πρώτα 5 μέτρα του Μακρόν εάν εκλεγεί
 
1. Μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα: Εάν ο υποψήφιος του κινήματος «Εμπρός!», Εμμανουέλ Μακρόν εκλεγεί, σκοπεύει να μεταρρυθμίσει τον εργασιακό κώδικα μέσω διαταγμάτων. Οι αλλαγές που προτείνει είναι πιθανό να προκαλέσουν συγκρούσεις με τα συνδικάτα. 
 

2. Εξορθολογισμός της δημόσιας σφαίρας: Καθώς ο Μακρόν επωφελήθηκε ιδιαίτερα από τα σκάνδαλα των αντιπάλων του – και ιδίαιτερα από την αποκάλυψη ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, Φρανσουά Φιγιόν απασχολούσε μέλη της οικογένειάς του στο κοινοβούλιο, ενώ διατελούσε πρωθυπουργός στην κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί – σχεδιάζει μεταξύ άλλων από τις πρώτες μέρες της προεδρίας του να θεσμοθετήσει την απαγόρευση εργασίας κοντινών προσώπων και μελών της οικογένειας των κοινοβουλευτικών αξιωματούχων σε σχετικές θέσεις.

3. Προώθηση μίας γαλλογερμανικής συνεργασίας: Ο ανεξάρτητος υποψήφιος έχει θέσει το ευρωπαϊκό σχέδιο στην καρδιά της στρατηγικής του, ενώ υποστηρίζει ότι οι διμερείς σχέσεις με την Γερμανία πρέπει να έχουν πρωτεύοντα χαρακτήρα.

4. Απλοποίηση των διοικητικών υποχρεώσεων για τις μικρές επιχειρήσεις: Η απλοποίηση των διοικητικών υποχρεώσεων για τις μικρές επιχειρήσεις αποτελεί προτεραιότητα του Μακρόν, ώστε να μειώνονται τα περιθώρια λάθους. Παράλληλα, υποστηρίζει την μεταφορά μεγάλης μερίδας των σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών στο εθνικό δίκαιο.

5. Μεταρρύθμιση του δημοτικού σχολείου: Μείωση των μαθητών ανά τάξη προτείνει ο Μακρόν. Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες τάξεις στη Γαλλία αποτελούνται κατά μέσο όρο από 24 τουλάχιστον μαθητές, αλλά ο υποψήφιος πρόεδρος θέλει να μειώσει τον αριθμό αυτό στο μισό. Βέβαια, αυτό αναμένεται να δημιουργήσει και περισσότερες απαιτήσεις σε προσωπικό για τα σχολεία και κατ' επέκταση περισσότερα έξοδα για το γαλλικό κράτος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή