«Παράθυρο» για την Τουρκία αφήνει η Μέρκελ

«Παράθυρο» για την Τουρκία αφήνει η Μέρκελ

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τον επίτροπο Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, η Αγκελα Μέρκελ τόνισε χθες ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κλείσει την πόρτα στην Τουρκία, σε πείσμα όλων των αρνητικών εξελίξεων του τελευταίου διαστήματος. Με συνέντευξή της στην εφημερίδα Berliner, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η Τουρκία «είναι σημαντικός εταίρος στον αγώνα εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας» και προσέθεσε: «Δεν πρέπει κανείς να απωθεί έναν τέτοιο εταίρο, έστω και ύστερα από τις αρνητικές εξελίξεις, τις οποίες οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε». Μια μέρα νωρίτερα, ο κ. Χαν είχε δηλώσει ότι η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. έχει κλείσει «επί του παρόντος» λόγω της αυταρχικής στροφής του Ερντογάν και των γνωστών δηλώσεών του περί ναζί.

Η κ. Μέρκελ απέφυγε να απαντήσει ευθέως για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., διαμηνύοντας ωστόσο ότι ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής θα ισοδυναμούσε με υπέρβαση «κόκκινης γραμμής».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε χθες την «πλήρη εμπιστοσύνη» της κ. Μέρκελ στην υπουργό Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφορικά με τη διαλεύκανση της περίεργης υπόθεσης του Γερμανού υπολοχαγού Φράνκο Α. Ο συλληφθείς αξιωματικός υποδυόταν τον Σύρο πρόσφυγα από τον Ιανουάριο του 2016 και οι γερμανικές αρχές του χορηγούσαν επίδομα διαβίωσης, παρότι δεν μιλούσε αραβικά, παρά μόνο γαλλικά. Η εφημερίδα Tagesspiegel αναφέρει ότι ο 28χρονος στρατιωτικός είχε εντοπίσει πέντε στόχους για μελλοντικές επιθέσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή