Ο Γερμανός γραφειοκράτης πίσω από τα… Κομισιόν-leaks

Ο Γερμανός γραφειοκράτης πίσω από τα… Κομισιόν-leaks

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ερώτηση: Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον Ζέλμαγιερ και στον Θεό; Απάντηση: ο Θεός δεν πιστεύει ότι είναι Ζέλμαγιερ». Με το ανέκδοτο αυτό, που κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες, η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung περιγράφει τον ισχυρότερο άνθρωπο της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, τον Μάρτιν Ζέλμαγιερ, προσωπάρχη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Ζέλμαγιερ ήρθε πρόσφατα ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ως ο άνθρωπος που, όπως ισχυρίζονται οι Βρετανοί, «παρείχε» στον γερμανικό Τύπο τις πιο πικάντικες λεπτομέρειες του δείπνου που παρέθεσε η Τερέζα Μέι στον Γιούνκερ την περασμένη εβδομάδα και στο οποίο ήταν παρών. Η λεπτομερής εξιστόρηση των αβυσσαλέων διαφορών που χωρίζουν τις δύο πλευρές έριξε λάδι στη φωτιά μιας διαπραγμάτευσης που αρχίζει να δείχνει τα κοφτερά της δόντια.

Ο 46χρονος Γερμανός νομικός, που διοικεί, για λογαριασμό του Γιούνκερ, την Κομισιόν των 35.000 υπαλλήλων, λειτουργεί ως εμπόδιο προς όσους θέλουν πρόσβαση στον πρόεδρο (ακόμη και αν πρόκειται για επιτρόπους) και ως δίαυλος απευθείας μεταφοράς της επιρροής του Βερολίνου στην ηγεσία της Κομισιόν.

Ο Ζέλμαγιερ τοποθετήθηκε στη νευραλγική του θέση έπειτα από πρόταση Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, παρ’ όλα αυτά, κάποιες φορές, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει υποχρεωθεί να του υπενθυμίσει να τηρεί τα προσχήματα. «Σε κάποια διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, ο Ζέλμαγιερ έγραψε στο Twitter ότι οι ελληνικές προτάσεις αποτελούσαν “καλή βάση για πρόοδο στη Σύνοδο Κορυφής”. Ο Σόιμπλε σημείωσε ότι τα δημόσια σχόλια δεν είναι δουλειά ενός γραφειοκράτη», γράφει η Süddeutsche Zeitung.

Η ιστοσελίδα Politico θεωρεί ότι το πρότυπο του Ζέλμαγιερ είναι ο Πασκάλ Λαμί, ο θρυλικός προσωπάρχης του προέδρου της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ το διάστημα 1985-1994, ο αποκαλούμενος και «τέρας του Μπερλεμόν» (της έδρας της Κομισιόν). Ομως ο συγκεντρωτισμός του Ζέλμαγιερ έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια.

«Είναι φυσικό να αποκτήσει κανείς εχθρούς όταν ασκεί εξουσία. Το πρόβλημα με τον Μάρτιν είναι ότι δεν έχει φίλους. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον το έχει παρακάνει», υποστήριξε ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε. στην ιστοσελίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή