Μπάκιγχαμ: Παραιτείται από τα βασιλικά του καθήκοντα ο Πρίγκιπας Φίλιππος

Μπάκιγχαμ: Παραιτείται από τα βασιλικά του καθήκοντα ο Πρίγκιπας Φίλιππος

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος και δούκας του Εδιμβούργου αποσύρεται από τα βασιλικά του καθήκοντα, αρχής γενομένης από το φθινόπωρο ενώ η βασίλισσα θα συνεχίσει να εκτελεί πλήρως τις υποχρεώσεις της, ανακοίνωσαν σήμερα τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Οπως αναφέρεται μάλιστα στο σχετικό κείμενο ο Πρίγκιπας έχει την πλήρη στήριξη της Βασίλισσας στην απόφασή του αυτή.

Η ανακοίνωση αυτή έδωσε τέλος στην έντονη φημολογία που υπήρχε από το πρωί για προβλήματα υγείας της Βασίλισσας Ελισσάβετ ή του Πρίγκιπα Φίλιππου μετά την αναγγελία για έκτακτη σύσκεψη του προσωπικού στο Μπάκιγχαμ.

Αυτή η καλά πληροφορημένη πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είχε επιβεβαιώσει ότι σύσκεψη με όλο το προσωπικό του βασιλικού οίκου θα πραγματοποιείτο σήμερα, «όπως πραγματοποιούνται διάφορες συσκέψεις ετησίως». «Αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», πρόσθεσε η ίδια πηγή, σε σχέση με την υγεία της βασίλισσας που είναι 91 ετών και του κατά πέντε χρόνια μεγαλύτερου συζύγου της.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα ο Δούκας του Εδιμβούργου αποφάσισε από φέτος το φθινόπωρο να μην τηρεί πλέον δημόσιες υποχρεώσεις. Στην απόφασή του αυτή, ο δούκας έχει την πλήρη στήριξη της Βασίλισσας.

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος προηγουμένως θα παραστεί σε προγραμματισμένες υποχρεώσεις, μεταξύ της τρέχουσας περιόδου και Αυγούστου, ατομικά και συνοδεύοντας τη Βασίλισσα.

Συνεπώς ο Δούκας δεν θα δέχεται νέες προσκλήσεις για επισκέψεις και υποχρεώσεις, αν και μπορεί να επιλέγει να παρίσταται σε ορισμένες δημόσιες εκδηλώσεις από καιρού εις καιρόν.

Ο Δούκας του Εδιμβούργου είναι Προστάτης, Πρόεδρος ή μέλος σε περισσότερες από 780 οργανώσεις, στις οποίες θα συνεχίσει να μετέχει, παρά το γεγονός ότι δεν θα έχει πλέον ενεργό ρόλο με την παρουσία του σε υποχρεώσεις.

Η Μεγαλειότητά της η Βασίλισσα Ελισάβετ θα συνεχίσει να εκτελεί το πλήρες πρόγραμμα των επίσημων υποχρεώσεων με την υποστήριξη των μελών της Βασιλικής Οικογένειας».

Η βασίλισσα που έγινε 91 ετών επέστρεψε χθες στο Λονδίνο, μετά την παραμονή της όπως κάνει κάθε χρόνο την περίοδο του Πάσχα στον Πύργο Ουίνδσορ, δυτικά του Λονδίνου.

Ο σύζυγός της Φίλιππος θα γιορτάσει τα 96α γενέθλιά του τον Ιούνιο. Και οι δύο τους έδειχναν υγιέστατοι χθες, όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος εγκαινίασε ένα στάδιο του κρίκετ και η βασίλισσα δέχτηκε την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι που πήγε για να την ενημερώσει για τη διάλυση του κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις 8 Ιουνίου.

Εξήρε το έργο του πρίγκιπα Φίλιππου η Τερέζα Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξήρε σήμερα το έργο του πρίγκιπα Φίλιππου, συζύγου της βασίλισσας Ελισσάβετ, κυρίως για τη συνεισφορά του στη Βρετανία και πέραν αυτής, τη σταθερή υποστήριξη του προς τη βασίλισσα Ελισσάβετ και τη στήριξή του σε εκατοντάδες φιλανθρωπικές οργανώσεις και καλούς σκοπούς.

«Εκ μέρους όλης της χώρας, θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας και τις καλύτερες ευχές στην Αυτού Βασιλική Υψηλότητα τον Δούκα του Εδιμβούργου μετά τη σημερινή ανακοίνωση της παραίτησής του από τα δημόσια καθήκοντα το φθινόπωρο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή