Εξομάλυνση ρωσοτουρκικών σχέσεων

Εξομάλυνση ρωσοτουρκικών σχέσεων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη κινητικότητα στο Συριακό υποδηλώνουν οι πληροφορίες από τη χθεσινή συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν και την τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ. Ισχυρές είναι οι ενδείξεις περί σύγκλισης Ουάσιγκτον, Μόσχας και Αγκυρας στην ιδέα της δημιουργίας ασφαλών ζωνών για την προστασία των προσφύγων στο εσωτερικό της Συρίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχθηκε τον Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι, γνωστό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας. Η συνάντηση των δύο ηγετών επιβεβαίωσε την πλήρη εξομάλυνση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, που είχαν βυθιστεί στο ναδίρ το 2014, όταν τουρκικά μαχητικά κατέρριψαν ρωσικό αεροσκάφος στα σύνορα με τη Συρία. Ο Ρώσος ηγέτης συνεχάρη τον Ερντογάν για το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος και έκανε λόγο για «ειδικό καθεστώς» των ρωσοτουρκικών σχέσεων. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα του και η Ρωσία μπορούν, δρώντας από κοινού, «να αλλάξουν τη μοίρα ολόκληρης της περιοχής».

Την ώρα που Ερντογάν και Πούτιν συσκέπτονταν στο Σότσι, ξεκινούσε στην Αστάνα του Καζαχστάν ο νέος γύρος διαβουλεύσεων για το Συριακό, στο πλαίσιο της κοινής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν. Για πρώτη φορά, στον χθεσινό γύρο των διαβουλεύσεων συμμετείχε και εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Διπλωματική πηγή στο Καζαχστάν ανέφερε ότι η ρωσική πλευρά κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών επί συριακού εδάφους. Αν και η Μόσχα δεν είχε επιβεβαιώσει επισήμως την είδηση μέχρι αργά το βράδυ, ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων ζωνών, οι οποίες θα ελέγχονται από δυνάμεις της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας.

Εποικοδομητική συνομιλία

Νωρίτερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ για πρώτη φορά μετά τον βομβαρδισμό συριακής αεροπορικής βάσης από τις ΗΠΑ – ενέργεια που είχε προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στη Ρωσία. Το Κρεμλίνο έκανε λόγο για «εποικοδομητική συνομιλία σε πρακτικό πνεύμα», προσθέτοντας ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν τον Ιούλιο στο Αμβούργο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ομάδας G20. Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό ότι Πούτιν και Τραμπ συμφώνησαν να συνεργαστούν στο Συριακό, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ασφαλών ζωνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή