Κίνα: Προτεραιότητά μας, η αποκλιμάκωση της έντασης

Κίνα: Προτεραιότητά μας, η αποκλιμάκωση της έντασης

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Εκκληση προς όλες τις πλευρές της κορεατικής κρίσης απηύθυνε χθες η Κίνα, ζητώντας «να πάψουν να ερεθίζουν ο ένας τον άλλο», μία ημέρα μετά τη δήλωση της Πιονγιάνγκ ότι οι ΗΠΑ σπρώχνουν την περιοχή προς τον πυρηνικό πόλεμο. «Πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και η επανέναρξη των συνομιλιών», είπε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Γκενγκ Σουάνγκ.

Στις αρχές της εβδομάδας, οι ΗΠΑ έστειλαν στη Νότια Κορέα δύο βομβαρδιστικά αεροσκάφη μεγάλης ακτίνας δράσης, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Πιονγιάνγκ. «Ο Τραμπ και άλλοι πολεμοκάπηλοι ζητούν προληπτικό πυρηνικό πλήγμα, την ώρα που τα αμερικανικά βομβαρδιστικά πραγματοποιούσαν δοκιμές βομβαρδισμού. Η πρόκληση αυτή ωθεί την κορεατική χερσόνησο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου», ανέφερε σε ανακοινωθέν της την Τρίτη η Βόρεια Κορέα. Την ίδια ώρα, τις διαφωνίες του εξέθεσε το Πεκίνο στην ανάπτυξη του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στη Νότια Κορέα, εξαιτίας της ικανότητας των ισχυρών του ραντάρ να καταγράψουν στοιχεία από το εσωτερικό του κινεζικού εδάφους.

Στο μεταξύ, τη σύλληψη Αμερικανού υπηκόου κορεατικής καταγωγής ανακοίνωσε χθες η Πιονγιάνγκ. Ο Κιμ Σανγκ Ντοκ, καθηγητής Λογιστικής στο Πολυτεχνείο της Πιονγιάνγκ, συνελήφθη στις 22 Απριλίου καθώς ετοιμαζόταν να επιβιβασθεί σε πτήση προς το Πεκίνο, ενώ οι Αρχές τού απήγγειλαν κατηγορίες για σχέδια με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος.

Ο τρίτος κατά σειρά

Πρόκειται για τον τρίτο Αμερικανό υπήκοο που κρατείται από τις αρχές της Βόρειας Κορέας. Οι άλλοι δύο είναι ο Οτο Ουόρμπιρ, που καταδικάσθηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα για «προπαγάνδα υπέρ του εχθρού», και ο Κιμ Ντονγκ Τσουλ, καταδικασμένος σε δεκαετή κάθειρξη για κατασκοπεία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή