Πέθανε ο τελευταίος υπουργός Αμύνης της Ανατολικής Γερμανίας, Χάιντς Κέσλερ

Πέθανε ο τελευταίος υπουργός Αμύνης της Ανατολικής Γερμανίας, Χάιντς Κέσλερ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην υπουργός Αμύνης της Ανατολικής Γερμανίας, Χάιντς Κέσλερ, που είχε καταδικαστεί μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου σε ποινή φυλάκισης επτάμισι ετών, ως υπεύθυνος για τον θάνατο ανατολικογερμανών πολιτών που επιχείρησαν να διαφύγουν στη Δύση για να γλυτώσουν από το κομμουνιστικό καθεστώς, πέθανε σε ηλικία 97 ετών, όπως ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος του βιβλίου που είχε γράψει ο ίδιος ο Κέσλερ.

Ο Χάιντς Κέσλερ, ένας από τους λίγους επιζήσαντες ηγέτες της Ανατολικής Γερμανίας, ήταν φίλος του ηγέτη της Έριχ Χόνεκερ και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ως τελευταίος υπουργός Αμύνης της Ανατολικής Γερμανίας (1985-1989), έφερε ακέραια όλη την ευθύνη για τον θάνατο των ανατολικογερμανών πολιτών που σκοτώθηκαν από πυρά γερμανών στρατιωτών στην προσπάθειά τους να διαφύγουν στη Δύση.

Ο Κέσλερ συνελήφθη το 1991, έπειτα από πληροφορίες που υπήρχαν ότι σχεδίαζε να εγκαταλείψει τη Γερμανία. Στη συνέχεια καταδικάστηκε με την κατηγορία της πρόκλησης ανθρωποκτονιών και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης επτάμισι ετών. Ωστόσο αποφυλακίστηκε αφού εξέτισε πέντε χρόνια της ποινής του.

Πιστεύεται ότι περίπου 750 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν στη Δύση από την Ανατολική Γερμανία, παρότι εκτιμάται ότι ο αριθμός τους ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Ο Κέσλερ και μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και ενώ η Ανατολική Γερμανία έπαψε να υφίσταται ως κράτος, εξακολουθούσε να συμμετέχει στις δραστηριότητες του Κομμουνιστικού Κόμματος μέχρι πριν από μερικά χρόνια.

Υποστήριζε ότι εκείνοι που σκοτώθηκαν στα σύνορα εξέθεταν τον εαυτό τους σε κίνδυνο ενώ ευρέως υποστήριζε ότι η δικαιοσύνη "έκανε διακρίσεις σε βάρος ανθρώπων και ενοχοποίησε ανθρώπους επειδή είχαν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις".

Ως στρατηγός, ο Κέσλερ υπήρξε ένας από τους ελάχιστους Γερμανούς στρατιωτικούς που κατάφερε να λιποτακτήσει από τη Βέρμαχτ, τον στρατό της ναζιστικής Γερμανίας, και να προσχωρήσει στον σοβιετικό Κόκκινο Στρατό τον Ιούλιο του 1941.

Στην ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου Eulenspiegel Verlagsgruppe, ο οποίος εξέδωσε το βιβλίο του Κέσλερ με τίτλο "Χωρίς το Τείχος Εκεί θα γίνονταν πόλεμος", αναφέρεται ότι ο Κέσλερ πέθανε σε νοσοκομείο του Βερολίνου την Τρίτη.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ) 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή