ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Καταδίκη οκτώ ατόμων για σχεδιασμό επίθεσης στους Ολυμπιακούς του Ρίο

Βραζιλία: Καταδίκη οκτώ ατόμων για σχεδιασμό επίθεσης στους Ολυμπιακούς του Ρίο

Ομοσπονδιακό δικαστήριο καταδίκασε οκτώ Βραζιλιάνους την Πέμπτη, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, εμπνευσμένοι από το Ισλαμικό Κράτος, επιβάλλοντάς τους ποινές φυλάκισης από 6 έως 15 χρόνια.

Οι οκτώ άνδρες συνελήφθηκαν τον Ιούλιο, δύο εβδομάδες πριν εγκαινιαστούν οι Ολυμπιακοί, εγείροντας φόβους επίθεσης στο διεθνές αθλητικό γεγονός. Οι αρχές ανέφεραν ότι ήταν μία χαλαρά οργανωμένη συμμορία ερασιτεχνών.

Ο αρχηγός της ομάδας, Λεονίντ ελ Κάδρε ντε Μιέλο, 33, καταδικάστηκε για στρατολόγηση με σκοπό τη διεξαγωγή τρομοκρατικών πράξεων σε 15 χρόνια και 10 μήνες φυλακή. Οι άλλοι επτά καταδικάστηκαν για εγκληματική συνέργεια και για την προώθηση τρομοκρατικής οργάνωσης, καθένας με ποινή κάθειρξης 6 χρόνων και 5 μηνών.

Αξιωματούχοι της βραζιλιανής κυβέρνησης γωνστοποίησαν ότι τα μέλη της συμμορίας δεν είχε γνωριστεί μεταξύ τους, είχαν έλλειψη χρημάτων και δεν είχαν πραγματική άμεση επαφή με το Ισλαμικό Κράτος, παρότι είχαν προσπαθήσει να αγοράσουν όπλα.

Οι αποδείξεις στη δίκη περιελάμβαναν φωτογραφίες των μελών της ομάδας που πόζαραν με τις μαύρες σημαίες του Ισλαμικού Κράτους και μια σελίδα καταγραφής διαδικτυακής συζήτησης (chat) περί της κατασκευής βόμβας χρησιμοποιώντας άνθρακα, λίπασμα και θειάφι.