ΚΟΣΜΟΣ

Σουλτς: «Οχι» σε συμμετοχή Τούρκων της Γερμανίας σε δημοψήφισμα για τη θανατική ποινή

Σουλτς: «Οχι» σε συμμετοχή Τούρκων της Γερμανίας σε δημοψήφισμα για τη θανατική ποινή

«Eάν η τουρκική κυβέρνηση διεξάγει πραγματικά δημοψήφισμα για την εισαγωγή της θανατικής ποινής, πρέπει να καταστεί σαφές ότι σε μια τέτοιου είδους ψηφοφορία, δεν θα λάβουν μέρος οι Τούρκοι που ζουν στη Γερμανία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι το οποίο αντίκειται στις αξίες και το Σύνταγμά μας. Στο θέμα αυτό υπάρχει ταύτιση με τον υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ» δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς στο περιοδικό «Der Spiegel».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο κ. Γκάμπριελ είχε επισημάνει ότι «δεν μπορεί ούτε καν να φανταστεί» ότι οι Τούρκοι της Γερμανίας θα ψηφίσουν σε δημοψήφισμα, το οποίο θα διεξαχθεί στη χώρα του για το θέμα της θανατικής ποινής, διότι «κάτι τέτοιο αντιβαίνει στο γερμανικό Σύνταγμα».

Η εφημερίδα «Saarbr» είχε επίσης δημοσιεύσει πρόσφατα μια νομική γνωμοδότηση του γερμανικού Κοινοβουλίου σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση μπορεί να απαγορεύσει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη θανατική ποινή . Στην εν λόγω γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας της Μπούντεστακ αναφέρεται, συγκεκριμένα, ότι όταν πρόκειται περί «απαραβίαστων συνταγματικών δικαιωμάτων και διεθνών νομικών προτύπων», είναι νοητό ακόμα και το «καθήκον άρνησης», εκ μέρους της κυβέρνησης.

Πάντως, η καγκελάριος Μέρκελ δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα συγκεκριμένα επί του θέματος. Αναφέρθηκε μόνον εμμέσως σε πρόσφατες συνεντεύξεις της στις οποίες δήλωσε ότι η εισαγωγή της θανατικής ποινής στην Τουρκία «αφαιρεί τη βάση» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή 'Ενωση.