Θρίλερ μεταξύ… κατασκόπων Γερμανίας – Ελβετίας

Θρίλερ μεταξύ… κατασκόπων Γερμανίας – Ελβετίας

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο επεισόδιο στη σκληρή διαμάχη ανάμεσα στις ελβετικές αρχές, που επιδιώκουν να τιμωρήσουν όσους ρίχνουν φως στο τραπεζικό απόρρητο, και στη γερμανική φορολογική διοίκηση, που αναζητεί στοιχεία φοροφυγάδων στην Ελβετία, βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη Παρασκευή.

Την ημέρα εκείνη, το κουβάρι του «κατασκοπευτικού θρίλερ» (χαρακτηρισμός του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Βάλτερ Μπόριανς) ξεκίνησε να ξετυλίγεται με τη σύλληψη 54χρονου Ελβετού σε ξενοδοχείο της Φρανκφούρτης.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, ο συλληφθείς Ντάνιελ Μ. είχε αποκτήσει στοιχεία Γερμανών εφοριακών που εμπλέκονταν στην αγορά λιστών πελατών ελβετικών τραπεζών, με στόχο από την πλευρά της Ελβετίας να παραπεμφθούν (οι εφοριακοί, όχι οι φοροφυγάδες) στην ελβετική Δικαιοσύνη.

«Νομίμως με βάση το ελβετικό δίκαιο, ο πελάτης μου συνέλεγε κατ’ εντολήν της Ελβετικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στοιχεία για Γερμανούς εφοριακούς που δρουν παράνομα στην Ελβετία», δήλωσε ο συνήγορος του συλληφθέντος, Βάλεντιν Λάντμαν. Από τη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος του 54χρονου προκύπτει ότι στη φορολογική διοίκηση του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας υπάρχει υπάλληλος που λειτουργεί ως πηγή πληροφοριών των ελβετικών αρχών.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση των δικαστικών αρχών της Καρλσρούης, ο Ντάνιελ Μ. «δρούσε ως κατάσκοπος ξένης δύναμης από το 2012», πράγμα που σημαίνει ότι, όταν το 2015 επεχείρησε να πουλήσει σε πράκτορες της γερμανικής BND στοιχεία πελατών της τράπεζας UBS, ενδεχομένως ενεργούσε κατ’ εντολήν της ελβετικής υπηρεσίας, με στόχο να τους αποκαλύψει. Η λίστα εκείνη τελικά αποδείχθηκε πλαστή, αν και το 2015 ο Ντάνιελ Μ. πέρασε κάποιο διάστημα στις ελβετικές φυλακές. Την τελευταία δεκαετία, κάποια γερμανικά κρατίδια προμηθεύονται cds με δεδομένα φοροφυγάδων από ελβετικές τράπεζες, όπως η UBS, η Credit Suisse και η Julius Baer, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή