ΚΟΣΜΟΣ

Τσεχία: Ανακάλεσε την απόφαση παραίτησης του ο Σόμποτκα

Τσεχία: Ανακάλεσε την απόφαση παραίτησης του ο Σόμποτκα

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Μποχουσλάβ Σόμποτκα ανακάλεσε σήμερα την απόφασή του να παραιτηθεί, λέγοντας ότι αντ’ αυτού θα επιδιώξει την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Αντρέι Μπάμπις, του βασικού πολιτικού του αντιπάλου, προκειμένου να δώσει τέλος στη διαμάχη εντός της κεντροαριστερής κυβέρνησης.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης Σόμποτκα ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί μαζί με την υπόλοιπη κυβέρνησή του σε μια προσπάθεια να απομακρύνει από τη θέση του τον Μπάμπις, τον δισεκατομμυριούχο επικεφαλή του κόμματος ANO, οι επιχειρηματικές συναλλαγές του οποίου έχουν προκαλέσει πληθώρα ερωτημάτων.

Ο Σόμποτκα άλλαξε γνώμη αφού ο πρόεδρος της χώρας Μίλος Ζέμαν διεμήνυσε ότι θα εκλάβει την παραίτηση του Σόμποτκα ως μεμονωμένη και όχι ως παραίτηση όλου του υπουργικού συμβουλίου, γεγονός που θα σήμαινε ότι ο Μπάμπις θα παρέμενε στη θέση του.

Ο Σόμποτκα δήλωσε ότι ο πρόεδρος ερμηνεύει το σύνταγμα με πρωτόγνωρο τρόπο.

«Σε μια τέτοια περίπτωση, η παραίτησή μου δεν έχει κανένα νόημα. Ο υπουργός Οικονομικών, που βαρύνεται από σοβαρά σκάνδαλα, θα παρέμενε στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Σόμποτκα σε δημοσιογράφους.

Επιπλέον, ο Σόμποτκα δήλωσε ότι ο Μπάμπις δεν έχει δώσει σαφείς απαντήσεις αναφορικά με τις υποψίες φοροαποφυγής που υπάρχουν για το πρόσωπό του.

Από την πλευρά του, ο Μπάμπις δήλωσε ότι δεν έχει παραβιάσει τη νομοθεσία και αρνήθηκε να παραιτηθεί. Δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι η πρόταση του Σόμποτκα να τον αποπέμψει παραβιάζει τη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ενώ κάποιοι νομικοί υποστήριξαν ότι το σύνταγμα υπονοεί ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού σημαίνει ότι παραιτείται ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο, κάποιοι ειδικοί δήλωσαν επίσης πως επιτρέπει την ερμηνεία ότι μια τέτοια παραίτηση, χωρίς την ψήφο του υπουργικού συμβουλίου, μπορεί να σημαίνει μόνο την αποχώρηση του πρωθυπουργού.

Ο εκπρόσωπος του Ζέμαν δήλωσε ότι ο πρόεδρος θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να λάβει μια απόφαση σχετικά με την προτεινόμενη αποπομπή του υπουργού Οικονομικών.

(Πηγή: REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ)