ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Υποκλοπές email και προειδοποιήσεις στο φινάλε της προεκλογικής εκστρατείας

Γαλλία: Υποκλοπές email και προειδοποιήσεις στο φινάλε της προεκλογικής εκστρατείας

Στόχος συντονισμένης κυβερνοεπίθεσης υποστηρίζει πως έγινε η προεκλογική εκστρατεία του κεντρώου υποψήφιου για την προεδρία της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, λιγότερο από 48 ώρες πριν το δεύτερο γύρο των εκλογών.

Η διαρροή περιλαμβάνει email, λογιστικά έγγραφα, συμβάσεις και άλλα κείμενα που σε όγκο ανέρχονται συνολικά σε περίπου 9 γιγαμπάιτ. Αναρτήθηκαν στο Pastebin, ιστότοπο που χρησιμοποιείται για κοινοποίηση αρχείων.

Η Κεντρική Επιτροπή ελέγχου της προεκλογικής εκστρατείας (CNCCEP) προειδοποίησε τα μέσα ενημέρωσης να μην δημοσιεύουν το περιεχόμενο των εγγράφων της προεκλογικής ομάδας του Εμανουέλ Μακρόν που διέρρευσαν αργά χθες, έπειτα από «ηλεκτρονική παρείσφρηση», όπως κατήγγειλε το κόμμα του κεντρώου υποψηφίου των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Αργά την Παρασκευή το βράδυ, λίγες ώρες πριν την επίσημη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας, «δεκάδες χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, φωτογραφίες και συνημμένα αρχεία, που έφεραν ημερομηνίες από τις 24 Απριλίου (την πρώτη μέρα μετά τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών), συνολικού όγκου περίπου 9 gigabyte αναρτήθηκαν από έναν χρήση που έφερε το όνομα EMLEAKS σε έναν ιστότοπο ανταλλαγής εγγράφων που επιτρέπει σε ανώνυμους χρήστες να αναρτούν περιεχόμενο. Δεν έχει καταστεί σαφές ποιος είναι υπεύθυνος για αυτή την ανάρτηση των δεδομένων, είτε αν αυτά είναι γνήσια.

Το WikiLeaks, που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο twitter το σύνδεσμο (link) που οδηγεί στα εν λόγω αρχεία ανέφερε ότι αυτή η ηλεκτρονική πειρατεία δεν προέρχεται από τον ίδιο τον ιστότοπό του. Παράλληλα χαρακτήρισε «περίεργη» την επιλογή της χρονικής στιγμής της διαρροής, λιγότερο από δύο μέρες πριν την διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε πως με δεδομένη την επίσημη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας (από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής) κάθε δημοσίευση λεπτομερειών σχετικά με την διαρροή των εγγράφων μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές διώξεις.

«Με δεδομένη την λήξη της προεκλογικής εκστρατείας από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής μέχρι και την σύγκληση της Επιτροπής τις ερχόμενες ώρες, η Επιτροπή καλεί τα μέσα ενημέρωσης να ενεργήσουν με υπευθυνότητα», αναφέρει η ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι μέρος των εγγράφων που διέρρευσαν είναι «πιθανώς ψευδή».

Το κόμμα (En Marche!) του Μακρόν ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι αυτή η επιχείρηση «παρέμβασης κατά τις τελευταίες ώρες της επίσημης προεκλογικής εκστρατείας προφανώς θέτει ζήτημα αποσταθεροποίησης της δημοκρατίας, όπως έγινε στις ΗΠΑ κατά την διάρκεια των τελευταίων προεδρικών εκλογών».

Όπως υπογραμμίζει η ίδια ανακοίνωση, τα αρχεία αποκάλυπταν μόνο την ομαλή λειτουργία μιας προεκλογικής εκστρατείας, αλλά τα αυθεντικά έγγραφα αναμείχθηκαν με ψεύτικα και αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να σπείρουν «αμφιβολίες και παραπληροφόρηση».

Εκρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε πως: «Ούτε το υπουργείο Εσωτερικών, ούτε κανένα άλλο υπουργείο δεν θα σχολιάσει το περιστατικό αυτό, σύμφωνα με την νομοθεσία, η προεκλογική περίοδος έληξε τα μεσάνυχτα».

Αργά χθες, ενώ το hashtag #Macronleaks άρχισε να γίνεται viral στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Φλοριάν Φιλιπό, αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, της υποψήφιας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και αντιπάλου του Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με ανάρτησή του στο twitter διερωτήθηκε: «Θα μας διδάξει τίποτε το Macronleaks ότι η ερευνητική δημοσιογραφία έχει σκοπίμως εξοντωθεί;»
Σε απάντησή του, ο εκπρόσωπος του Μακρόν, Σιλβάν Φο χαρακτήρισε «ελεεινό» το tweet του Φιλιπό.

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Μακρόν έχει καταγγείλει προσπάθειες ηλεκτρονικής παρείσφρησης κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, κάνοντας λόγο για ρωσικά συμφέροντα ότι εμπλέκονται σε κυβερνοεπιθέσεις.

Την Πέμπτη ο ανεξάρτητος υποψήφιος κατέθεσε καταγγελία σχετικά με ισχυρισμούς που τόνιζαν ότι διατηρεί λογαριασμό σε μια υπεράκτια εταιρεία στις Μπαχάμες. Το κόμμα En Marche! εξέδωσε αργότερα ανακοίνωση τονίζοντας ότι το Sputnik και το RT «ενεργά» προώθησαν τους ισχυρισμούς που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, τους οποίους έχει επαναλάβει η Λεπέν.

Την Παρασκευή το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russian Today (RT) και το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ανέφεραν εξετάζουν ενδελεχώς με τους νομικούς τους εκπροσώπους τις καταγγελίες της ομάδας του Μακρόν εναντίον των δύο μέσων ενημέρωσης για «διασπορά ψευδών ειδήσεων», για τα δημοσιεύματα με τους φερόμενους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρεί ο κεντρώος υποψήφιους .

«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τα ψέματα που λένε», ανέφερε με ανάρτησή της στο Twitter η αρχισυντάκτρια των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, Μαργαρίτα Σιμονιάν.

(Πηγή: ΑΠΕ, SPUTNIK, REUTERS)