Συρία: Για «ζωνες αποκλιμάκωσης» συμφώνησαν Ρωσία, Τουρκία, Ιράν

Συρία: Για «ζωνες αποκλιμάκωσης» συμφώνησαν Ρωσία, Τουρκία, Ιράν

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν συμφώνησαν στις 4 Μαΐου να δημιουργήσουν τέσσερις ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία για τουλάχιστον έξι μήνες, σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η μεγαλύτερη ζώνη αποκλιμάκωσης περιλαμβάνει την επαρχία Ιντλίμπ και γειτονικούς τομείς των επαρχιών Χάμα, Χαλεπίου και Λαττάκειας. Οι άλλες τρεις ζώνες είναι στη βόρεια επαρχία Χομς, η περιοχή Ανατολική Γούτα ανατολικά της πρωτεύουσας Δαμασκού και κατά μήκος της μεθορίου με την Ιορδανία στη νότια Συρία.

Οι εγγυήτριες χώρες θα οριστικοποιήσουν τους χάρτες των ζωνών αποκλιμάκωσης έως τις 4 Ιουνίου και η συμφωνία μπορεί να παραταθεί αυτόματα με τη συμφωνία των τριών εγγυητριών χωρών.

Η συμφωνία προβλέπει τον τερματισμό των εχθροπραξιών ανάμεσα στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης μέσα στις ζώνες αυτές και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας, παροχή ιατρικής βοήθειας, επιστροφή των εκτοπισμένων αμάχων στις εστίες τους και αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών.

Οι εγγυήτριες χώρες δεσμεύθηκαν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να συνεχιστεί η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, του Νόσρα και άλλων ομάδων τόσο μέσα όσο και πέρα από τις ζώνες αποκλιμάκωσης.

Πολιτικές και ένοπλες αντιπολιτευόμενες ομάδες στη Συρία απέρριψαν την πρόταση υποστηρίζοντας πως η Ρωσία δεν ήταν πρόθυμη ή δεν μπόρεσε να πείσει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές να σεβαστούν προηγούμενες εκεχειρίες.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ) 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή