ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Κυβέρνηση με το FDP επιθυμεί το CDU στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν

Γερμανία: Κυβέρνηση με το FDP επιθυμεί το CDU στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν

Οι συντηρητικοί της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ επιθυμούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν μετά τη νίκη τους στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές.

Το FDP είναι το κόμμα που επιλέγουν συχνά οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) για να σχηματίσουν κυβερνήσεις συνασπισμού και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

«Είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε μια αλλαγή κυβέρνησης στο Σλέσβιχ- Χόλσταϊν. Αυτό θέλει ο λαός», δήλωσε ο Ντάνιελ Γκίντερ, υποψήφιος του CDU στο κρατίδιο μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD. «Τώρα πρέπει εγώ να συζητήσω με το FDP και τους Πράσινους», πρόσθεσε.

Ο Γκίντερ τόνισε μάλιστα ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος «μας ενθάρρυνε να κάνουμε εμφανείς αλλαγές στην κυβέρνηση», υπογραμμίζοντας ότι μια κυβέρνηση συνασπισμού με το SPD είναι «η τελευταία επιλογή» των Χριστιανοδημοκρατών.

Μεγάλοι κερδισμένοι οι Χριστιανοδημοκράτες

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των χτεσινών εκλογών του βορειότερου κρατιδίου της Γερμανίας Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) υπό τον Ντάνιελ Γκίντερ με 32% (+1,2 σε σχέση με τις προηγούμενες τοπικές εκλογές του 2012) και δεύτερο το Σοσιαλδημοκρατικό (SPD) υπό τον Τόρστεν Αλμπιχ με 27,2% (-3,2%).

Ακολουθούν οι Πράσινοιμε 12, 9% (-0,3%), oι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,5% (+3,3%), το Κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), το οποίο εκπροσωπείται για πρώτη φορά στο τοπικό Κοινοβούλιο του Κιέλου, με 5,9% και τέλος το κόμμα της δανικής μειονότητας (SSW) με 3,3% (-1,3%), το οποίο αν και δεν ξεπερανά το 5% (όριο για την είσοδο στη Βουλή), εν τούτοις θα εκπροσωπείται. Η Αριστερά (Die Linke) 3,8 (+1,5) και το Κόμμα των Πειρατών 1,2% (-7%) δεν κατάφεραν περάσουν αυτό το όριο και μένουν εκτός.

Η σύνθεση της τοπικής Βουλής, επί συνόλου 73 βουλευτών, θα έχει ως εξής: CDU 25, SPD 21, Πράσινοι 10, FDP 9 , AfD 5 και το SSW 3 βουλευτές.

O επικεφαλής του ψηφοδελτίου του θριαμβεύσαντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ντάνιελ Γκίντερ δεν έχει κρύψει την προτίμησή του να συγκυβερνήσει με τους Φιλελεύθερους δεδομένου ότι δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά δήλωσε πως είναι ανοικτός και για συζητήσεις και με του Πράσινους.

(Πηγή: Die Welt, ARD, REUTERS)