ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Ο Μακρόν φέρει τις ελπίδες εκατομμυρίων Γάλλων και Ευρωπαίων

Μέρκελ: Ο Μακρόν φέρει τις ελπίδες εκατομμυρίων Γάλλων και Ευρωπαίων

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «φέρει τις ελπίδες εκατομμυρίων Γάλλων καθώς και πολλών ανθρώπων στη Γερμανία και στην Ευρώπη».

«Ο Εμανουέλ Μακρόν διεξήγαγε μια θαρραλέα φιλοευρωπαϊκή εκστρατεία, τάσσεται υπέρ του ανοίγματος στον κόσμο και τάσσεται αποφασιστικά υπέρ της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς», σχολίασε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, χαιρετίζοντας τη «λαμπρή νίκη» του. «Του εύχομαι, καθώς και στους Γάλλους, κάθε επιτυχία», πρόσθεσε.

Η Μέρκελ υπενθύμισε πως οι δύο χώρες «έχουν αναπτύξει εδώ και δεκαετίες μια στέρεη φιλία», η οποία έγινε ο «ακρογωνιαίος λίθος της γερμανικής πολιτικής».

«Γνωρίζουμε πως τη Γερμανία και τη Γαλλία ενώνει μια κοινή μοίρα», συνέχισε η καγκελάριος που τηλεφώνησε χθες βράδυ στον νέο γάλλο πρόεδρο για να τον συγχαρεί για τη νίκη του απέναντι στην υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν.

«Συντονίζουμε τις προσεγγίσεις μας και προχωρούμε, όπου αυτό είναι δυνατό, με κοινό βήμα για το καλό των δύο χωρών μας, αλλά και για το καλό της Ευρώπης και αυτό είναι ακριβώς το πνεύμα στο οποίο ελπίζω και το οποίο θα είναι παρόν, πιστεύω, στην εργασία που θα κάνουμε από κοινού», πρόσθεσε η καγκελάριος.

Χθες βράδυ η Μέρκελ χαιρέτισε τη δέσμευση του Μακρόν «στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης ενωμένης και ανοικτής στον κόσμο», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος υπογράμμισε πως για την καγκελάριο η ψήφος των Γάλλων αποτελεί «μια σαφή υποστήριξη της Ευρώπης».

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα πως δεν πρέπει να χαθεί χρόνος προκειμένου να υποστηριχθεί η Γαλλία στην προσπάθειά της να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει τον ρόλο της στην Ευρώπη. Εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε από την πλευρά του κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πως ο Σόιμπλε θα συζητήσει μέτρα για την ενίσχυση της ευρωζώνης με τη νέα γαλλική κυβέρνηση, όταν σχηματιστεί. Τέλος, όταν ρωτήθηκε για τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης για την έκδοση ευρωομολόγων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ είπε πως το Βερολίνο παραμένει αντίθετο σε μια τέτοια κίνηση.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters)