Φόβοι για περισσότερους από 200 νεκρούς μετανάστες στη Μεσόγειο

Φόβοι για περισσότερους από 200 νεκρούς μετανάστες στη Μεσόγειο

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόβους για περισσότερους από 200 νεκρούς μετανάστες, εκφράζουν οι μαρτυρίες των διασωθέντων δύο νέων ναυαγίων που σημειώθηκαν στα ανοικτά των λιβυκών ακτών τις περασμένες μέρες, με δεκάδες πτώματα να έχουν ήδη ξεβραστεί στις ακτές της χώρας. 

Περίπου 7.500 άνθρωποι έχουν διασωθεί από την Πέμπτη, σύμφωνα με την ιταλική και λιβυκή ακτοφυλακή, δύο ομάδες εκ των οποίων ανέφεραν ότι εκατοντάδες άνθρωποι πνίγηκαν, όταν βυθίστηκαν οι βάρκες που τους μετέφεραν από τις λιβυκές αρχές στην Ιταλία.

Ενδεικτικά, για περισσότερους από 60 νεκρούς έκανε λόγο μία ομάδα επιζώντων που μεταφέρθηκε στη Σικελία την Κυριακή από άνδρες της ιταλικής ακτοφυλακής, η βάρκα της οποίας ξεκίνησε από τη Λιβύη με 120 επιβαίνοντες. Ωστόσο, υπήρξε ασυμφωνία αναφορικά με τον αριθμό των νεκρών, με την Ύπατη Αρμοστεία να υπολoγίζει το νούμερο τους γύρω στους 80, σύμφωνα με την έρευνα και τις συνεντεύξεις του διενέργησε.

Αντιστοίχως, η λιβυκή ακτοφυλακή κατάφερε να διασώσει επτά μετανάστες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι οποίοι ανέφεραν ότι στη βάρκα που τους μετέφερε βρίσκονταν τουλάχιστον 170 άτομα, ο μεγάλος αριθμός των οποίων προκάλεσε και τη βύθιση της. Τη μαρτυρία τους επιβεβαίωσε και η διεθνής οργάνωση International Medical Corps, η οποία παρέχει ιατρική φροντίδα στους επιζώντες. 

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, χωρίς να υπολογιστούν τα πρόσφατα ναυάγια, τουλάχιστον 1.150 άνθρωποι έχουν πεθάνει ή εξαφανιστεί φέτος στη Μεσόγειο, προσπαθώντας να περάσουν στην Ιταλία από την Λιβύη, στην οποία η κατάρρευση της έννομης τάξης επιτρέπει στους διακινητές να δρουν με ατιμωρησία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή