Μετωπική επίθεση από Ερντογάν στο Ισραήλ

Μετωπική επίθεση από Ερντογάν στο Ισραήλ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά ερωτηματικά αφήνει πίσω της η σφοδρή επίθεση και κριτική του Προέδρου της Τουρκίας στο Ισραήλ σε μια περίοδο που οι δυο κυβερνήσεις εκπέμπουν μηνύματα συνεργασίας στα πεδία της ΑΟΖ και της ενέργειας.

Το απόγευμα της Δευτέρας, μιλώντας από το βήμα του Συνεδρίου για τα Βακούφια των Ιεροσολύμων, το οποίο διοργανώνεται στην Τουρκία, ο ΡετζέπΤαγγίπΕρντογάν ασκεί έντονη κριτική στην πολιτική γραμμή του Ισραήλ στο Παλαιστινιακό Ζήτημα.

Ο κ. Ερντογάν προβάλλει την άποψη ότι στην ευρύτερη περιοχή τα μεγάλα προβλήματα δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν δίχως την επίλυση του Παλαιστινιακού Ζητήματος.

Ο κ. Ερντογάν ασκεί κριτική στο Ισραήλ εξαιτίας των νέων εποικισμών στην Παλαιστίνη και την απαγόρευση του καλέσματος του ιμάμη για προσευχή στα Ιεροσόλυμα.

Ο κ. Ερντογάν χαιρετίζει το νέο πολιτικό μανιφέστο της Χαμάς και υπογραμμίζει την σημασία της εθνικής συνεννόησης στο στρατόπεδο των Παλαιστινίων.

Επίσης, ο κ. Ερντογάν δηλώνει ότι η λύση του Παλαιστινιακού Ζητήματος είναι εφικτή μονάχα σε περίπτωση που δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967.

Σε πολλά σημεία της ομιλίας του, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην ισραηλινή κατοχή στα εδάφη της Παλαιστίνης. Επίσης, φρόντισε να υπενθυμίσει στην ισραηλινή πλευρά ότι στην ιστορία, οι Εβραίοι επέστρεψαν στην Παλαιστίνη όταν οι Μουσουλμάνοι έθεσαν υπό τον έλεγχο τους την περιοχή.

Οι αυστηρές δηλώσεις του κ. Ερντογάν έρχονται σε μια περίοδο που ο γαμπρός του, ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, ΜπεράτΆλμπαϊρακ διεξάγει εντατικές διαβουλεύσεις με την ισραηλινή πλευρά για την μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Τουρκία. Στην Άγκυρα, η νέα επίθεση του κ. Ερντογάν προκαλεί έκπληξη σε πολλούς αναλυτές. Κάποιοι αντιπολιτευόμενοι αναλυτές τονίζουν ότι πρόκειται για τις παραδοσιακές αμφιταλαντεύσεις της τουρκικής κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική, η οποία σε επίσημο επίπεδο επιλέγει εθνικιστική και λαϊκιστική ρητορική και παρασκηνιακά αναζητά λύσεις σε πολλά προβλήματα, οι οποίες δεν συμβαδίζουν με την συντηρητική κοσμοθεωρία της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή