Η «ακτινογραφία« των εκλογών για τη Λεπέν

Η «ακτινογραφία« των εκλογών για τη Λεπέν

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη θέση σε 45 εκλογικές περιφέρειες στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών κατέλαβε η Μαρίν Λεπέν και το Εθνικό Μέτωπο, ενώ συγκέντρωσε πάνω από το 45% των ψήφων σε άλλες 66, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Από τις 45 εκλογικές περιφέρειες όπου η Μαρίν Λεπέν ξεπέρασε το 50% οκτώ βρίσκονται στο Πα-ντε-Καλαί, επτά στο Νορ, τέσσερις στην Εν, τρεις στη Βαρ, δύο στην Κορσική, αλλά και μία στη Ρεϊνιόν.

Σε 13 εκλογικές περιφέρειες η Λεπέν μάλιστα ξεπέρασε ακόμη και το 55% των ψήφων, κάτι που θεωρείται ότι ενισχύει τις πιθανότητες εκλογής των υποψηφίων του Εθνικού Μετώπου στις βουλευτικές εκλογές της 11ης και της 18ης Ιουνίου.

Αυτές οι 13 εκλογικές περιφέρειες βρίσκονται στη βόρεια και τη βορειοανατολική Γαλλία: οι πέντε βρίσκονται στο Νορ, οι πέντε στο Πα-ντε-Καλαί, μία στην Εν, μία στο Σομ και μία στην Άνω Μάρνη.

Αυτά τα αποτελέσματα αφορούν τις 566 εκλογικές περιφέρειες από τις συνολικά 577, καθώς για τις ένδεκα στις οποίες ανήκαν οι Γάλλοι του εξωτερικού δεν δημοσιεύθηκαν στοιχεία.

Για τον Ντενί Πουιγιάρ, διευθυντή του παρατηρητηρίου της πολιτικής και κοινοβουλευτικής ζωής, συνδυάζοντας αυτά τα δεδομένα με εκείνα του πρώτου γύρου και εκείνα των περιφερειακών εκλογών του Δεκεμβρίου του 2015, προκύπτει ότι υπάρχουν «περίπου πενήντα εκλογικές περιφέρειες που μπορεί να κερδίσει» το FN, ένας αριθμός «που μπορεί να αυξηθεί σε περίπτωση τριγωνικών εκλογών» (σ.σ. «τριγωνικές» [triangulaires] αποκαλούνται οι εκλογικές αναμετρήσεις που κρίνονται στον β΄ γύρο με τη συμμετοχή τριών υποψηφίων).

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ) 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή