«Διαλέξατε ελευθερία, ισότητα και αδελφότητα»

«Διαλέξατε ελευθερία, ισότητα και αδελφότητα»

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μια μεγάλη ανάσα ανακούφισης ακούστηκε στις Βρυξέλλες την Κυριακή το βράδυ, όταν βγήκαν τα πρώτα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών. Η επιλογή του νέου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να ακουστεί ο «Υμνος της χαράς» του Μπετόβεν καθώς περπατούσε για να απευθυνθεί για πρώτη φορά στον γαλλικό λαό ως πρόεδρος έκανε πολλούς στις Βρυξέλλες ακόμη και να δακρύσουν, καθώς η κίνηση αυτή έστελνε το ισχυρό μήνυμα ότι η Γαλλία είναι αδιάσπαστο μέρος της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε tweet έδωσε συγχαρητήρια στους Γάλλους πολίτες, που «διάλεξαν την ελευθερία, την ισότητα και την αλληλεγγύη από την τυραννία των ψεύτικων ειδήσεων», ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε επιστολή του προς τον κ. Μακρόν, δήλωσε τη χαρά του που οι ιδέες οι οποίες υπερασπίστηκε, «μιας Ευρώπης δυνατής και προοδευτικής που προστατεύει όλους τους πολίτες της, είναι αυτές που η Γαλλία θα ακολουθήσει κατά τη διάρκεια της προεδρίας σας εις ό,τι αφορά τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης».

Το πρώτο τηλεφώνημα του κ. Μακρόν σε ξένο ηγέτη ήταν στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε χθες πως «θα πρέπει να περιμένουμε να παρουσιάσει τις ιδέες και τις επιθυμίες του ο νέος πρόεδρος και μετά θα δούμε ποια είναι τα κοινά μας στοιχεία», όπως είπε χαρακτηριστικά. Και όντως υπάρχουν μια σειρά από ευρωπαϊκές πολιτικές που θα μπορούσαν να αποκτήσουν νέα ώθηση με την εκλογή Μακρόν, όπως η ενέργεια, η άμυνα, η ασφάλεια αλλά και το ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μακρόν αναμένεται να δώσει ώθηση στην περαιτέρω ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία, στην οποία αντιτίθετο μέχρι πρόσφατα η Βρετανία. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο κ. Μακρόν θα πιέσει την Ε.Ε. να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της σε αμυντική έρευνα, να αυξήσει την πρόσβαση των αμυντικών εταιρειών σε χρηματοδότηση και γενικότερα να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη-μέλη στον τομέα αυτόν.

Στον τομέα της ενέργειας, ο νέος Γάλλος πρόεδρος έχει δεσμευθεί να διπλασιάσει τη χρήση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας μέχρι το 2022 και να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα αυτοκίνητα, πολιτικές που είναι σε αρμονία με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που βρίσκεται στα σκαριά – που θέλει αύξηση από 20% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ε.Ε. στο 27% μέχρι το 2030.

Εκεί που θα βρει το Βερολίνο απέναντί του είναι στις πολιτικές που αφορούν το ευρώ. Ο κ. Μακρόν θα επιδιώξει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός κοινού ασφαλιστικού προγράμματος καταθέσεων, στο οποίο η Γερμανία αντιτίθεται. Μπορεί, επίσης, να πιέσει περισσότερο για έναν κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης και έναν υπουργό Οικονομικών για τις 19 χώρες του Ευρώ. Για την Ελλάδα, ο κ. Μακρόν έχει δηλώσει ότι η θέση της χώρας είναι στο ευρώ, ενώ αναμένεται να είναι υποστηρικτικός, όπως και ο προκάτοχός του, στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή