«Να επανεφεύρουμε την Ευρώπη με τους πολίτες»

«Να επανεφεύρουμε την Ευρώπη με τους πολίτες»

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον απόηχο των εκλογών σε Ουγγαρία, Αυστρία και Ολλανδία, η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν, ενός ιδεολόγου της Ευρώπης, στη γαλλική προεδρία δημιουργεί μοναδική ευκαιρία για επανίδρυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίσαμε να εγκαινιάσουμε μεγάλη δημόσια συζήτηση, με στόχο οι συμπολίτες μας να εμπλακούν ενεργά στο επόμενο κεφάλαιο της ευρωπαϊκής μας Ιστορίας.

Εδώ και ένα χρόνο ακριβώς, δώσαμε στην κυκλοφορία οδικό χάρτη με σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για μία ευρωπαϊκή αναγέννηση. Καλέσαμε τότε τους συμπολίτες μας, τους ηγέτες και τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης κάθε γενιάς και πολιτικής τάσης να κινητοποιηθούν σε κάθε επίπεδο για να αντιμετωπίσουν κάθε εθνικιστική τάση, προωθώντας νέα ευρωπαϊκή πολιτική αντίληψη. Τους καλούμε σήμερα να συνασπισθούν, έτσι ώστε να δημιουργήσουν τις συνθήκες αναγέννησης της Ε.Ε. με στόχο την επαναφορά του πολίτη στο επίκεντρο των σχεδίων αυτών.

Η ώρα της μεταμόρφωσης αυτής έφτασε. Είναι καιρός να καταστήσουμε την Ε.Ε. πολιτική, δημοκρατική, βιομηχανική, πολιτιστική, οικολογική και κοινωνική δύναμη, ικανή να υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τις αξίες των συμπολιτών μας, μία δύναμη που θα αναλάβει ενεργό ρόλο στην υπόθεση της παγκοσμιοποίησης και θα πάψει να είναι ένας παθητικός και ανίσχυρος θεατής.

Η έκκλησή μας ακούστηκε από πολλούς. Το σοκ της ψήφου των Βρετανών, που ζήτησαν να βγει η χώρα τους από την Ε.Ε., τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και η σκλήρυνση της στάσης της Μόσχας απέναντι στη Δύση επέτειναν την αίσθηση ότι τα κράτη της Ευρώπης οφείλουν να συστήσουν κοινό μέτωπο. Πώς αλλιώς να αντιμετωπίσουμε τις διεθνείς προκλήσεις και να ξαναδώσουμε νέα ζωτικότητα στις δημοκρατίες μας; Παντού στην Ενωση, από την Πορτογαλία μέχρι την Πολωνία, από τη Γερμανία μέχρι τη Ρουμανία, περνώντας από τη Γαλλία και τα κράτη της Βαλτικής, πολίτες βγήκαν στον δρόμο για να διαδηλώσουν την αφοσίωσή τους στην Ενωση.

Νέα κινήματα γεννήθηκαν, όπως τα Pulse of Europe (Σφυγμός της Ευρώπης), Stand for Europe (Προστατεύσατε την Ευρώπη) και Civico Europa (Ευρώπη Πολιτών). Οι σφυγμομετρήσεις του «Ευρωβαρόμετρου» και άλλων εταιρειών δημοσκοπήσεων τους τελευταίους εννέα μήνες καταγράφουν την εντυπωσιακή αφοσίωση των πολιτών στο ευρωπαϊκό όραμα και την πεποίθησή τους ότι η Ενωση οφείλει να ενισχύσει τις ικανότητές της σε ζητήματα ασφάλειας, αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών ή ακόμη ρύθμισης των επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης σε ό,τι αφορά το εμπόριο, την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία.

Η δυναμική αυτή αποτυπώνεται και σε πολιτικό επίπεδο. Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεις αναζήτησαν την άποψή μας, με την Ε.Ε. να υιοθετεί τον οδικό μας χάρτη κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τα εξηντάχρονα της Συνθήκης της Ρώμης. Ορισμένες κοινωνικές προτάσεις μας, όπως η ανάδειξη των κοινωνικών δικαιωμάτων, της ασφάλειας και της δημοκρατίας σε κεντρικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής πολιτικής συζητώνται, πλέον, στο συμβούλιο υπουργών της Ενωσης.

Ηγέτες κρατών και πολίτες δεν διστάζουν πια να επιδεικνύουν τις ευρωπαϊκές τους πεποιθήσεις. Αντί να θεωρούν ότι εθνική υπερηφάνεια και ευρωπαϊκές φιλοδοξίες αποτελούν ασυμβίβαστες έννοιες, δεν φοβούνται πια να δηλώνουν ότι οι αξίες αυτές ενισχύονται αμοιβαία. Η αποτυχία του ευρωσκεπτικιστικού δημοψηφίσματος στην Ουγγαρία, οι νίκες φιλοευρωπαίων σε Αυστρία και Ολλανδία και τώρα η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έφερε στο επίκεντρο της εκστρατείας του την επανίδρυση του ευρωπαϊκού σχεδίου, αποδεικνύουν ότι η ιστορική συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή.

Σήμερα, έχουμε υποχρέωση να δράσουμε συλλογικά και υπεύθυνα. Συνειδητοποιούμε ότι η διχαστική δυναμική της κοινωνίας μας παραμένει ισχυρή και είναι έτσι επείγον να ενισχύσουμε την ανάπτυξη, να παλέψουμε κατά της ανισότητας και να επινοήσουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του μέλλοντος.

Ποια ευρωπαϊκή οδό πρέπει να επιλέξουμε για ένα καλύτερο μέλλον; Πώς να εμπλέξουμε τους συμπολίτες μας στην αναζήτηση θετικών λύσεων; Αυτή τη συζήτηση εγκαινιάζουμε σήμερα 9 Μαΐου στις Βρυξέλλες. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις ενώπιον των ηγετών της Ενωσης και επιδιώκουμε την ανάδειξη πραγματικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, που θα επιτρέπει στους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στα μελλοντικά πολιτικά σχέδια της Ευρώπης.

Το κείμενο, που δημοσιεύεται σήμερα σε σειρά ευρωπαϊκών εφημερίδων, υπογράφουν τα μέλη της Civico Europa, μεταξύ των οποίων οι: Γκιγιόν Κλοσά, συγγραφέας εμπνευστής της κίνησης Civico Europa, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, πρώην επικεφαλής Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Φελίπε Γκονζάλες, πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Αλέν Ζιπέ, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, πρόεδρος ActionAid Hellas, Ερίκ Ορσενά, συγγραφέας, Πέτρε Ρομάν, πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Ρομπέρτο Σαβιάνο, συγγραφέας, Γκι Φερχόφστατ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Σάσα Βαλτς, χορογράφος, Βιμ Βέντερς, σκηνοθέτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή