Χριστιανισμός και κομμουνισμός σε σύγκρουση

Χριστιανισμός και κομμουνισμός σε σύγκρουση

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα προτεσταντική εκκλησία κυριεύει το περιβάλλον. Δίπλα της ορθώνονται τα δένδρα που έχουν μόλις τώρα φυτευτεί, αλλά και οι διάφορες δομές με νερά που χαρακτηρίζουν το πάρκο που κατασκευάζεται στην Τσανγκσά.

Με το τεράστιο ύψος της, που πολλαπλασιάζεται αν προσθέσει κανείς και αυτό του σταυρού, η Εκκλησία Σίνγκσα ξεπερνά σε ύψος και το μεγαλύτερο άγαλμα του Μάο Τσετούνγκ που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 16 χιλιομέτρων από εδώ.

Στο νησί Ταντσερίν, που στολίζει τον φαρδύ ποταμό Σιάνγκ, το τεράστιο κεφάλι από γρανίτη και οι ώμοι του επαναστάτη ηγέτη μοιάζουν να παρακολουθούν, να εποπτεύουν τον κόσμο. Ομως με ύψος τριάντα περίπου μέτρων, το άγαλμα δεν διαθέτει παρά το μισό ύψος της εκκλησίας. Η διαφορά αυτή, στην πόλη όπου ο Μάο πέρασε τα νιάτα του και αγκάλιασε πρώτη φορά τις επαναστατικές του ιδέες, εξόργισε τους θαυμαστές του σε ολόκληρη την Κίνα. Διαισθανόμενοι ότι βρίσκονται μπροστά σε μία ιδεολογική αμφισβήτηση του ήρωά τους, ο οποίος ίδρυσε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας το 1949 και κατήγγειλε τον χριστιανισμό ως εργαλείο του ξένου ιμπεριαλισμού, χιλιάδες κόκκινοι οπαδοί του Μάο άρπαξαν τα έξυπνα κινητά τους και τους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές και ξεκίνησαν μία λεκτική αντιπαράθεση για τη βεβήλωση του ιερού αυτού χώρου. Στράφηκαν εναντίον του μεγέθους της εκκλησίας και του συμβολισμού της, λέγοντας ότι η ανοικοδόμησή της στον δημόσιο χώρο αποτελούσε στην πραγματικότητα διασπάθιση των πόρων του επισήμως άθεου κράτους.

«Η προβολή του χριστιανισμού στην πραγματικότητα καταστρέφει την ιδεολογική ασφάλεια του έθνους μας», έγραψε ο Ζάο Ντανιάνγκ στην ιστοσελίδα Red Morality Think Tank.

Τοποθέτηση φρουρών

Φοβούμενοι μία πολιτική κρίση, οι αξιωματούχοι της Τσανγκσά προσπαθούν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις. Φρουροί τοποθετήθηκαν στο Οικολογικό Πάρκο Τσινγκσά, όπου βρίσκονται η εκκλησία, ένα κέντρο μελετών της Βίβλου, τα διοικητικά γραφεία και ένα στεγαστικό σύμπλεγμα αλλά και ένας κήπος του έρωτα για τους ντόπιους ερωτευμένους. Οι ειδήσεις επί του θέματος εξαφανίστηκαν από το Ιντερνετ, αλλά φυσικά η δημόσια αντιπαράθεση εξακολούθησε να υπάρχει.

Ομως στους δρόμους της Τσανγκσά, πρωτεύουσας της επαρχίας Χιουνάν, οι κάτοικοι μοιάζουν να αδιαφορούν για τη σύγκρουση αυτή του χριστιανισμού και του κομμουνισμού που συντελείται. Οταν ερωτήθηκαν για αυτό, πολλοί άνθρωποι απλώς ανασήκωσαν τους ώμους και αρνήθηκαν να σχολιάσουν ή είπαν ότι δεν είχαν ιδέα.

Αν και το κομμουνιστικό κράτος θεωρούσε τη θρησκεία προκατάληψη μέχρι τον θάνατο του Μάο, αναγνώρισε πέντε θρησκεύματα, τον Προτεσταντισμό, τον Καθολικισμό, τον Βουδισμό, τον Ταοϊσμό και το Ισλάμ, που διαχειρίζονται διάφορες «πατριωτικές» ενώσεις.

Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, οι προτεστάντες ανέρχονται σε περίπου 60 εκατομμύρια. Σύμφωνα με προτεστάντη κληρικό, οι επίσημες εκκλησίες της Τσανγκσά διαθέτουν περί τους εκατό χιλιάδες πιστούς.

Φυσικά, τα αναμνηστικά της σχέσης του Μάο με την πόλη βρίσκονται παντού. Η εικόνα του διακοσμεί τον νέο υπόγειο σιδηρόδρομο, ενώ τα εστιατόρια διαφημίζουν τις αγαπημένες τους συνταγές όπως είναι το κόκκινο χοιρινό αλλά και το τσίλι. Ο Μάο είναι πηγή υπερηφάνειας για πολλούς από τους ντόπιους και η φήμη του προσελκύει εκατοντάδες τουρίστες στην πόλη. «Ο Μάο ήταν γιος της Τσανγκσά. Και αυτοκράτορας. Ηταν ο πιο επιτυχημένος άνδρας στην Κίνα και είναι ένας σημαντικός πόρος για την Τσανγκσά και την επαρχία Χιουνάν», λέει ο Ταν Χετσένγκ, πρώην δημοσιογράφος το έργο του οποίου «Τhe Killing Winds» για τις εκκαθαρίσεις στην πολιτισμική επανάσταση στην επαρχία κυκλοφόρησε στα αγγλικά αλλά δεν επιτρέπεται να κυκλοφορήσει στην Κίνα. «Η πίστη στο κόμμα έχει πεθάνει και για τους περισσότερους ανθρώπους όλα είναι αδιάφορα. Ο χριστιανισμός είναι καλός και ο Μάο είναι καλός», καταλήγει ο Ταν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή