ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: «Οχι» σε τουρκική προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία για τη θανατική ποινή

Μέρκελ: «Οχι» σε τουρκική προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία για τη θανατική ποινή

Απορρίπτει «κατηγορηματικά» το ενδεχόμενο διενέργειας επί γερμανικού εδάφους προεκλογικής εκστρατείας ενόψει δημοψηφίσματος για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία, η Αγκελα Μέρκελ.

«Η θανατική ποινή είναι ένα ζήτημα που αρνούμαστε κατηγορηματικά, για ποιον λόγο να υπάρξει άδεια για προεκλογική εκστρατεία , τη στιγμή που δεν είμαστε υποχρεωμένοι. Δεν θα το κάνουμε», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος σε συνέντευξή της στο τοπικό ραδιοφωνικό δίκτυο WDR.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι, εάν η Τουρκία οργανώσει δημοψήφισμα για την επαναφορά της θανατικής ποινής, η Γερμανία δεν θα επιτρέψει την διεξαγωγή τέτοιας ψηφοφορίας στο έδαφός της όπου ζουν 1,4 εκατομμύριο τούρκοι ψηφοφόροι.

«Πολιτικά, είναι αδιανόητο να επιτρέψουμε τέτοια ψηφοφορία για ένα μέτρο που αντιβαίνει σαφώς προς το δικό μας Σύνταγμα και προς τις ευρωπαϊκές αξίες», είχε πει την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η προεκλογική εκστρατεία στην Γερμανία για το δημοψήφισμα με το ερώτημα της ενίσχυσης των εξουσιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία δηλητηρίασε τις σχέσεις του Βερολίνου με την Αγκυρα.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Βερολίνο για «ναζιστικές πρακτικές» όταν οι γερμανικές αρχές εμπόδισαν τούρκους υπουργούς να κάνουν προεκλογική εκστρατεία στο γερμανικό έδαφος.

Επειτα από την επικράτηση του «ναι» με ισχνή πλειοψηφία στο τουρκικό δημοψήφισμα, ο Ερντογάν δήλωσε έτοιμος για νέο δημοψήφισμα, αυτήν την φορά με θέμα την επαναφορά της θανατικής ποινής. Ενα τέτοιο μέτρο θα ήταν συνώνυμο με το τέλος του ευρωπαϊκού ονείρου για την Τουρκία, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.