Κρίση στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ

Κρίση στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη σχέση μετά την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ κάνουν λόγο τα τουρκικά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης το μεσημέρι της Τρίτης.

Ο Πρέσβης της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ έχει κληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για το Παλαιστινιακό Ζήτημα.

Η ισραηλινή πλευρά θεωρεί απαράδεκτες τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την είδηση ότι ο Τούρκος Πρέσβης έχει κληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών με εντολή του ίδιου του Πρωθυπουργού, Μπένζαμιν Νετανγιάχου.

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, σε σχετικό ανακοινωθέν του τονίζει ότι όσοι παραβιάζουν με συστηματικό τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα στην δική τους χώρας δεν πρέπει να παραδίδουν μαθήματα δημοκρατίας και ηθικής στην περιοχή.

Η Jerusalem Post μεταδίδει την είδηση ότι το παραπάνω μήνυμα μεταβιβάζεται αυτή την ώρα στον Τούρκο Πρέσβη.

Το ιστορικό της νέας έντασης

Η νέα ένταση στις διμερείς σχέσεις των δυο κρατών ξεκίνησε χθες με τις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν στα πλαίσια μιας εκδήλωσης που διοργανώθηκε στην Τουρκία. Για πρώτη φορά ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Πρόεδρος Ερντογάν άσκησε έντονη κριτική στο Ισραήλ.

Ο κ. Ερντογάν πρόβαλλε την άποψη ότι στην ευρύτερη περιοχή τα μεγάλα προβλήματα δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν δίχως την επίλυση του Παλαιστινιακού Ζητήματος.

Ο κ. Ερντογάν άσκησε κριτική στο Ισραήλ εξαιτίας των νέων εποικισμών στην Παλαιστίνη και την απαγόρευση του καλέσματος του ιμάμη για προσευχή στα Ιεροσόλυμα.

Ο κ. Ερντογάν χαιρέτισε το νέο πολιτικό μανιφέστο της Χαμάς και υπογραμμίζει την σημασία της εθνικής συνεννόησης στο στρατόπεδο των Παλαιστινίων.

Επίσης, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η λύση του Παλαιστινιακού Ζητήματος είναι εφικτή μονάχα σε περίπτωση που δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967.

Σε πολλά σημεία της ομιλίας του, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην ισραηλινή κατοχή στα εδάφη της Παλαιστίνης. Επίσης, φρόντισε να υπενθυμίσει στην ισραηλινή πλευρά ότι στην ιστορία, οι Εβραίοι επέστρεψαν στην Παλαιστίνη όταν οι Μουσουλμάνοι έθεσαν υπό τον έλεγχο τους την περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή