ΚΟΣΜΟΣ

N.Κορέα: Ο φιλελεύθερος Μουν Τζε-ιν επόμενος πρόεδρος της χώρας

N.Κορέα: Ο φιλελεύθερος Μουν Τζε-ιν επόμενος πρόεδρος της χώρας

Ο φιλελεύθερος πολιτικός Μουν Τζε-ιν είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, μια αναμενόμενη νίκη που θα θέσει τέρμα σχεδόν σε μια δεκαετία διακυβέρνησης της χώρας από τους συντηρητικούς και θα οδηγήσει σε μια πιο συμφιλιωτική προσέγγιση έναντι της Βόρειας Κορέας.

Συγκεκριμένα, ο Μουν, 64 ετών, αναμένεται να νικήσει τον συντηρητικό αντίπαλό του, τον πρώην εισαγγελέα Χονγκ Τζουν-πιο, με 41,4% έναντι 23,3% των ψήφων, σύμφωνα με το κοινό exit poll τριών τηλεοπτικών δικτύων της χώρας.

Μια αποφασιστική νίκη του Μουν θα έθετε τέρμα σε πολλούς μήνες πολιτικής αναταραχής μετά την απόφαση του κοινοβουλίου τον Δεκέμβριο να αποπέμψει την πρόεδρο Παρκ Γκουν-χιέ, κατηγορούμενη σε ένα εκτεταμένο σκάνδαλο διαφθοράς.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε την αποπομπή της τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα να γίνει η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη πρόεδρος που απομακρύνεται από τον θώκο και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές για την εκλογή του διαδόχου της.

Φορώντας σκούρο μπλε κοστούμι με μπλε γραβάτα, ο Μουν αντάλλασσε χαμογελαστός χειραψίες με υποστηρικτές του και αξιωματούχους, ενώ κατευθυνόταν προς το κτίριο του Δημοκρατικού Κόμματός σήμερα το απόγευμα, όπως κατέγραψαν οι τηλεοπτικές κάμερες.

Είπε στο κόμμα του πως θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις και θα ενισχύσει την εθνική ενότητα αν η εκλογή του ως προέδρου επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup Korea που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Μουν είχε 38% ποσοστό υποστήριξη σε μια ψηφοφορία με 13 υποψηφίους.

Ο Μουν αναμένεται να ορκιστεί αύριο Τετάρτη, αφού προηγουμένως η Εθνική Εκλογική Επιτροπή ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα. Οι περισσότεροι υποψήφιοι, περιλαμβανομένου του Μουν, είχαν πει πως δεν θα γίνει πομπώδης τελετή ορκωμοσίας και ότι θα αρχίσουν αμέσως δουλειά.

Ο νέος ηγέτης αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει το όνομα του πρωθυπουργού, ο οποίος θα χρειαστεί την έγκριση του κοινοβουλίου, και τα χαρτοφυλάκια των κυριότερων υπουργών, περιλαμβανομένων εκείνων της εθνικής ασφάλειας και των οικονομικών, που δεν χρειάζονται κοινοβουλευτική έγκριση.

Στη νίκη του Μουν συνέβαλε η ισχυρή υποστήριξη από τους νέους, η πλειονότητα των οποίων τον ψήφισε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Πολλοί υποστηρικτές του είχαν συμμετάσχει σε μεγάλα, ειρηνικά συλλαλητήρια που διοργανώνονταν τα Σαββατοκύριακα τους τελευταίους μήνες του 2016 και τους πρώτους μήνες του 2017, ζητώντας από την Παρκ να παραιτηθεί.

Ο Μουν, οι προεκλογικές υποσχέσεις του οποίου περιλαμβάνουν μια πολιτική με «πρώτο το εθνικό συμφέρον», άγγιξε τους ανθρώπους που θέλουν η χώρα να αντιμετωπίσει άφοβα τους ισχυρούς συμμάχους και γείτονές της.

Σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο έγραψε πως η Νότια Κορέα πρέπει να μάθει να λέει «όχι στην Αμερική».

Ο Μουν τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα προκειμένου να κατευνασθούν οι αυξανόμενες εντάσεις για το επιταχυνόμενο πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ. Θέλει επίσης να μεταρρυθμίσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως η Samsung και η Hyundai, και να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Ο Μουν, που είχε χάσει με μικρή διαφορά από την Παρκ στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές το 2012, επέκρινε τις δύο προηγούμενες συντηρητικές κυβερνήσεις ότι δεν κατάφεραν να σταματήσουν την ανάπτυξη όπλων της Βόρειας Κορέας. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου με παράλληλη διατήρηση της πίεσης και των κυρώσεων στη γείτονα χώρα.

Οι εκλογές παρακολουθούνται στενά από συμμάχους και γείτονες σε μια εποχή υψηλών εντάσεων λόγω της ταχείας ανάπτυξης όπλων από τη Βόρεια Κορέα μετά την πραγματοποίηση της τέταρτης πυρηνικής δοκιμής της πέρυσι τον Ιανουάριο. Το Σεπτέμβριο πραγματοποίησε μια πέμπτη πυρηνική δοκιμή και θεωρείται πως είναι έτοιμη για την επόμενη.

Ο Μουν, μιλώντας απευθείας στο You Tube, ανέφερε πως η Νότια Κορέα πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό διπλωματικό ρόλο προκειμένου να αναχαιτίσει την πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας και να μην παρακολουθεί αμέτοχη τις συνομιλίες των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα.

Η εκλογή του θα μπορούσε να περιπλέξει την ανάπτυξη του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος THAAD, το οποίο συμφώνησαν η προηγούμενη νοτιοκορεατική κυβέρνηση και ο στρατός των ΗΠΑ πέρυσι να αναπτύξουν στη Νότια Κορέα ως άμυνα απέναντι στους πυραύλους της Βόρειας Κορέας.

Ο Μουν, δικηγόρος ειδικευμένος στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρώην ακτιβιστής φοιτητής, έχει πει πως η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο για το αν θα αναπτυχθεί στο σύστημα.

Πολλοί συντηρητικοί ανησυχούν ότι θα επανέλθει στην πολιτική προηγούμενων φιλελεύθερων κυβερνήσεων, που προωθούσαν τις οικονομικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, πολιτική η οποία, όπως υποστηρίζουν, βοήθησε τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης όπλων, ενώ υπονομεύει τη συμμαχία με την Ουάσιγκτον που χαρακτηρίζουν πολύ πιο σημαντική.

(Πηγή: REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ)