Τουρκία: Αφαιρέθηκε η βουλευτική ιδιότητα πολιτικού του HDP

Τουρκία: Αφαιρέθηκε η βουλευτική ιδιότητα πολιτικού του HDP

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βουλευτής του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Νουρσέλ Αϊντογάν, αποπέμφθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση την Τρίτη, καθώς τη βαρύνουν ποινικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Σχολιάζοντας την απόφαση, η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του HDP, Φιλίζ Κερεστετζίογλου, τόνισε ότι «αυτή η Βουλή θα μείνει στην ιστορία ως μια Βουλή που αψήφησε τη λαϊκή βούληση».

Τον Φεβρουάριο η τουρκική εθνοσυνέλευση αφαίρεσε τη βουλευτική ιδιότητα της συμπροέδρου του HDP Φιγκέν Γιουκσεντά.

Ο έτερος συμπρόεδρος του κόμματος Σελαχατίν Ντεμίρτας παραμένει στη φυλακή.

Οι συλλήψεις χιλιάδων Κούρδων, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και βουλευτών, άφησαν ακέφαλο το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης λίγους μήνες πριν από το δημοψήφισμα του περασμένου μήνα για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη μετατροπή του τουρκικού πολιτικού συστήματος σε προεδρικό.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του καταλογίζουν στο HDP ότι συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζουν τρομοκρατική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή