Οι ΗΠΑ χορηγούν βαρύ οπλισμό σε Κούρδους

Οι ΗΠΑ χορηγούν βαρύ οπλισμό σε Κούρδους

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Τη χορήγηση βαρέων όπλων σε δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη Συρία φέρεται να ενέκρινε χθες ο Λευκός Οίκος, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Τουρκίας. Σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον, η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στους Κούρδους πολιτοφύλακες να αποκτήσουν προηγμένο εξοπλισμό, όπως συστήματα νυκτερινής όρασης, και να αναπτύξουν τεθωρακισμένα οχήματα στις επιχειρήσεις τους με στόχο την ανακατάληψη της Ράκα στη βόρεια Συρία, «πρωτεύουσα» του ΙSIS.

Την έντονη ενόχληση της κυβέρνησης του Ισραήλ προκάλεσε, στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, με τις δηλώσεις του τη Δευτέρα, στις οποίες κάλεσε όλους τους μουσουλμάνους να τηρήσουν το ιερό τους καθήκον, προστατεύοντας την Ιερουσαλήμ, προτού συζητήσει με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Ραμί Χαμντάλα, τρόπους ανάσχεσης του «εξεβραϊσμού» της Ιερής Πόλης. Μιλώντας σε συμπόσιο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στην Κωνσταντινούπολη με θέμα την Ιερουσαλήμ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Η προώθηση των παλαιστινιακών αιτημάτων και η προστασία της Ιερουσαλήμ αποτελούν ιερό καθήκον κάθε μουσουλμάνου. Η προστασία του τεμένους Αλ Ακτσά δεν μπορεί πλέον να επαφίεται στον ηρωισμό μικρών παιδιών, οπλισμένων με σφεντόνες». Ο Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε, επίσης, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα στην ισραηλινή Βουλή και αφορά τον περιορισμό «του επιπέδου ηχορρύπανσης» στην Ιερουσαλήμ. Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με επικριτές του, αποτελεί απόπειρα φίμωσης των μουεζίνηδων στα ισλαμικά τεμένη της Ιερής Πόλης.

Τον περασμένο μήνα, η UNESCO υιοθέτησε απόφαση, καταδικάζοντας το Ισραήλ για τους περιορισμούς που επιβάλλει στην πρόσβαση πιστών στο τέμενος Αλ Ακτσά. Το Ισραήλ κατέλαβε την Ιερουσαλήμ στον Πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967, προχωρώντας σε μονομερή προσάρτηση της πόλης στο Ισραήλ το 1980. Η προσάρτηση αυτή ουδέποτε αναγνωρίσθηκε από τη διεθνή κοινότητα. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης, στην ομιλία του, στην ανάγκη «λύσης δύο κρατών» για το Παλαιστινιακό, που αφορά την επάνοδο του Ισραήλ στα προ του 1967 σύνορά του. «Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουμε μόνιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι η δημιουργία ελεύθερης και ανεξάρτητης Παλαιστίνης, με πρωτεύουσά της την Ανατολική Ιερουσαλήμ», είπε ο πρόεδρος Ερντογάν. Η σκληρή γλώσσα του Ερντογάν απέναντι στο Ισραήλ απειλεί να δώσει τέλος στην προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων Τελ Αβίβ – Αγκυρας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή