Μεγάλη μείωση διασχίσεων της Μεσογείου

Μεγάλη μείωση διασχίσεων της Μεσογείου

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματικά μειωμένες σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά είναι οι διασχίσεις της Μεσογείου φέτος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Οι διασχίσεις πλησιάζουν τις 50.000, με τη μερίδα του λέοντος να φθάνει στην Ιταλία, αντί 190.000 την ίδια εποχή πέρυσι.

Πιο συγκεκριμένα, φέτος, 5.500 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει στην Ελλάδα, 2.400 στην Ισπανία και περίπου 42.000 στην Ιταλία, ενώ τουλάχιστον 1.300 έχουν πνιγεί ή αγνοούνται.

H συνολική αυτή μείωση γίνεται αντιληπτή ως αύξηση στην Ιταλία, όπου κατευθύνεται ο μεγάλος όγκος όσων αναχωρούν από τις ακτές της Λιβύης, της Τυνησίας, της Αλγερίας και της Αιγύπτου. Οι ιταλικές αρχές προσδοκούν ότι η φετινή χρονία θα κλείσει με 200.000 αφίξεις, αντί 180.000, που ήταν πέρυσι.

Οι νεκροί στα δύο ναυάγια των τελευταίων ημερών, ένα κοντά στις λιβυκές ακτές και ένα στα ανοικτά της Μεσογείου, ανέρχονται σε 80 και 132 αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Δημοσίευμα στο τελευταίο τεύχος του ιταλικού περιοδικού L’ Espresso μεταφέρει παραστατικά τις δραματικές στιγμές που εκτυλίσσονται, εδώ και χρόνια, στα νερά της Μεσογείου. «Ετσι άφησε η Ιταλία 60 παιδιά να πνιγούν. Αποκλειστικά, τα τηλεφωνήματα του ναυαγίου» τιτλοφορείται το δημοσίευμα που παραθέτει την απομαγνητοφώνηση των επικοινωνιών της ιταλικής ακτοφυλακής στη διάρκεια ναυαγίου στις 11 Οκτωβρίου 2013.

Απαντώντας στο τηλεφώνημα από το αλιευτικό που έμπαζε νερά, το κέντρο επιχειρήσεων της ιταλικής ακτοφυλακής στη Ρώμη είπε: «Τηλεφωνήστε στη Μάλτα», η οποία απείχε 118 μίλια από το σημείο του ναυαγίου. Πιο κοντά, στα 61 μίλια, βρισκόταν η ιταλική Λαμπεντούζα και ακόμη πιο κοντά, σε απόσταση μόλις 10-18 μιλίων, η ακταιωρός του ιταλικού ναυτικού «Nave Libra», η οποία ανέμενε ματαίως εντολή να επέμβει. «Παρακαλώ, βιαστείτε», ακούγεται να λέει άνθρωπος που συστήθηκε ως Σύρος γιατρός ονόματι Μοχάμεντ Τζαμό. «Η βάρκα βυθίζεται». Αργότερα ξανατηλεφωνεί και λέει: «Σας παρακαλώ, πεθαίνουμε», αλλά η απάντηση ήταν ίδια: «Πάρτε τη Μάλτα». Ο τελικός απολογισμός του ναυαγίου αυτού ήταν 268 νεκροί, εκ των οποίων 60 ήταν παιδιά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή